За хората с язва пролетният лук не е опасен, особено полезни за тях са
перата. Те съдържат етерични масла, витамини, захари и минерали.
Лукът се запържва винаги на слаб огън, защото бързо прегаря и дразни
стомаха.
Вместо обичайната запръжка по
–
здравословно е да задушите лука с малко мазнина и вода.
Не запържвайте червения пипер , а го пускайте във врящото ядене.
Не по – малко вкусни стават пържените
яйца с лук, ако задушите лука в равни части вода и олио. Яйцата имат свойството
да поемат два пъти повече течност от обема си.
Заливайте пролетните салати със зехтин, той е балсам за стомаха.
Зеленчуците за пролетно
– летните
баници /лук, цвеклови листа, джоджен,
магданоз/ задушавайте във вода и мазнина,
вместо да ги запържвате.
Баницата със спанак дразни стомаха, предизвиква тежест, може да активизира язвата. Предпочитайте лопуша и лобуда.
Прецеждайте турското кафе през гъста цедка.
Подслаждате кафето си с малко мед.
0 коментара :
Публикуване на коментар