ЧИСТЕНЕ НА ПЕТНА – ВТОРА ЧАСТ

Петната от рибено масло: В един л вода се слага една чаена лъжичка винен камък, в този разтвор петното се оставя 24 часа, после се изпира с вода и сапун.

Петна от кафе или какао върху бели памучни или ленени материи се намазват със смес от равни части амоняк и терпентин. Оставят се малко да престоят и после се накисват и изпират в топла сапунена вода. След изплакването се простират на силно слънце. Ако петната са пресни, могат да се изчистят, като се изперат само със сапунена топла вода примесена с боракс. Или: търкат се със топъл глицерин и се изпират с топла вода. След това материята се глади от опаковата страна, докато е още влажна.

Петната от мляко и кафе върху копринена и вълнена материя се намазват с тънък слой глицерин и се оставят да престоят малко, след което се накисват в сапунена вода за 10 – 12 часа и се изпират с топла вода или сапунен спирт. Този начин се прилага върху платове със сигурен цвят.

Петна от яйце върху тъмни и вълнени платове се почистват, като се оставят да изсъхнат, след което се изстъргват и почистват с бензин. Дреха от светла коприна или цветен памучен плат се изтърква със ситна готварска сол, след което се изплаква в хладка вода и малко оцет.

Пресни петна от плодове върху светли памучни или ленени материи се отстраняват, като се натопят в разтвор от винена киселина (лимонтузу) и се оставят в него, докато петната изчезнат, след което се изпират в сапунена вода и се изплакват със студена вода. Пресни петна върху бели материи се поръсват със сол и се изпират в гореща вода. Когато това средство не даде резултат, петната се поливат с лимонов сок (или лимонтузу) или неварено мляко.

Петната от плодове върху бели материи се почистват с кисело мляко – намазват се обилно и се оставят да престоят, докато изчезнат. След това се изпират с топла вода и сапун. Върху цветни материи, докато са съвършено пресни: изпират се с амонячен воден разтвор, като преди това се навлажняват с газ.

Петната от плодове върху копринени материи се навлажняват с хладък разтвор на боракс, оставя се да престоят няколко минути и се изплакват с чиста вода. Стари петна от плодове върху бели материи се натъркват със сапун, оставят се за малко да престоят и се изпират с разреден разтвор от кислородна вода, а след това с амоняк. Накрая се изплакват с чиста вода.

Пресни петна от плодове върху цветни памучни и вълнени платове, се премахват като мястото се залива със струя гореща вода докато петното изчезне.

Пресни петна от трева се изпират веднага с вода и сапун. Друго изпитано средство е като се трия със спирт или разреден амоняк или се намазват с кисело мляко. После се изпират.

Петна от трева върху фланелени платове изчезват като се намажат с белтък и глицерин по равни части и след два часа се изперат.

Петна от вини и плодове върху чиста бяла коприна се отстранява, като се изопне платът и петното се полее с прясно вряло мляко. Оставя се в горещото мляко докато петното изчезне. Изпира се в хладка сапунена вода, в която е разтворен малко нишадър. Изплаква се в чиста вода.

Силно оцветени от вино или от плодове бели ленени или памучни тъкани се изчистват с перборат (купува се от аптеката). Разтваря се съдържанието на половин пакетче в студена вода и се натопява залятата с вино дреха за около 10 минути, след което се оставя да заври в огъня, като от време на време се разбърква. След ½ част се снема от огъня и се оставя да изстине. Изпира се няколко пъти с топла вода и после се изплаква със студена. Изсушава се на слънце.

Върху цветни материи – със смес от 50 грама глицерин и един жълтък. След като сместа престои няколко часа, петното се изплаква с топла вода. Цветът на материята не се променя.

Ленена покривка изцапана с вино, се натопява в топло и след това във вряло мляко и след това се изпира в топла вода и сапун.

Пресни винени петна могат да се изчистят, като се полеят с гореща вода със смес от амоняк или като се посипят със сол и се полеят

0 коментара :

Публикуване на коментар