Това е най- старият начин за съхраняване на
плодове и зеленчуци.След като се отстрани влагата от тях, те стават трайни и обемът
и се намалява, и дейността на микроорганизмите се прекратява.
Цели се сушат сливи, череши, вишни,
боровинки, и др., а нарязани ябълки, круши дюли и др.Преди сушенето плодът се
поставя във вряща вода за 1-2 минути и веднага са охлажда в студена вода.С това
се цели унищожаването на мокроорганизмите и техните яйца намиращи се в
плодовете, а според по-новите изследвания се разрушава аскорбиназата, която ако
остене в плода ще унищожи съдържащия се в него витамин С.
1.Сушене на слънце или
сянка.
Прилага се при топло, слънчево и сухо
време.Плодовете се нареждат на дъски, платна и др. и се оставят на слънчево и проветриво
място.Могат да се нанижат и да се сушат окачени.Листните зеленчуци се сушат на
сянка, за да се запази цветът им.
2.Сушене в пещи за хляб
или фурна.
Плодовете се нареждат в тави и се оставят в
пещта или фурната при температера около 60 градуса , като капакът на пещта зсе
затваря плътно.
0 коментара :
Публикуване на коментар