СУШЕНЕ НА ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ


Това е най- старият начин за съхраняване на плодове и зеленчуци.След като се отстрани влагата от тях, те стават трайни и обемът и се намалява, и дейността на микроорганизмите се прекратява.
Цели се сушат сливи, череши, вишни, боровинки, и др., а нарязани ябълки, круши дюли и др.Преди сушенето плодът се поставя във вряща вода за 1-2 минути и веднага са охлажда в студена вода.С това се цели унищожаването на мокроорганизмите и техните яйца намиращи се в плодовете, а според по-новите изследвания се разрушава аскорбиназата, която ако остене в плода ще унищожи съдържащия се в него витамин С.
1.Сушене на слънце или сянка.
Прилага се при топло, слънчево и сухо време.Плодовете се нареждат на дъски, платна и др. и се оставят на слънчево и проветриво място.Могат да се нанижат и да се сушат окачени.Листните зеленчуци се сушат на сянка, за да се запази цветът им.
2.Сушене в пещи за хляб или фурна.
Плодовете се нареждат в тави и се оставят в пещта или фурната при температера около 60 градуса , като капакът на пещта зсе затваря плътно.

0 коментара :

Публикуване на коментар