ДОМАШНО БАГРЕНЕ НА ТЪКАНИ

Химичните влакна навлязоха толкова широко в нашия дом и бит, че с основание може да се каже: те станаха основна текстилна суровина. Възможността да се багрят 6 домашни условия е ограничена. От една страна, не се познават физичните и химичните им свойства, а от друга, в търговската мрежа не се предлагат багрила за тях. Ако все пак с т е решили да багрите някаква химична текстилна материя, то трябва да знаете какъв е нейният състав, за да можете да прецените какво точно багрило е подходящо. Запалете с клечка кибрит съвсем малко парче от тъканта. Ако изгори с буен пламък и се отдели белезникава пепел, материята е изкуствена. Ако се получи стопилка, тя е синтетична. След изгарянето на полиамидните влакна се получава твърд черен, а на полиакрилните трошлив черен остатък. Ако сте установили, че материята е изкуствена, капнете върху нея лакочистител(ацетон), разтрийте между пръстите. Ако се разтвори и полепне по пръстите, бъдете сигурни, че това е ацетатна материя. В противен случай тя е вискозна. Кои материи могат де багрят с предлаганите пазара багрила?

Вискозните материи се багрят с памучни багри и багрила за смеси.

Полиамидните материи —

вълнени, памучни или багрила за смеси. Всички смесени материи, които имат в състава си вискозни, полиамидни, памучни или вълнени влакна, могат да се багрят с вълнени, памучни ,или смесени багрила, при което тъканта става меланжирана. Вече може да пристъпите към работа. Качеството на багренето зависи до голяма степен от предварителната подготовка на текстилния материал. Той трябва да бъде добре изпран. Ако преждата е на гранки, завържете ги хлабаво на няколко места. Боядисвайте в емайлирани съдове. При светлите тонове се препоръчва 1 кг материал да се багри в 15 л разтвор, а при тъмните — 8 10 литра.

Багрене на полиамидни материи

• С багрила за Вълна.
Към предварително приготвената багрилна баня, съдържаща:
багрило — според указанието на опаковката; лимонтозу (лимонена киселина) — 15 г/кг (за светли и средни тонове); или оцет — 1 супена лъжица (за тъмни тонове); сол (готварска) — 50"—100 г/кг, при температура 40°С се поставя полиамидния материал и добре се разбърква. Температурата постепенно се повишава (за 20— 40 мин.), докато разтворът заври. Ври 30 мин. След обагрянето материалът се изплаква обилно с топла, после с хладка и накрая със студена вода.

Забележка: За да прецените количеството на багрилото, имайте предвид, че ако с едно и също количество багрите вълна или полиамид, то:

при светлите тонове полиамидният материал се багри по-интензивно от вълната;

при средните — с еднаква интензивност;

при тъмните — с по-малка интензивност.

• С багрила за Памук или за смес.

Банята съдържа: багрило — според указанието на опаковката; сол (готварска) — 50—100 г/кг. Тя се загрява до 30—40°С и в нея се поставя намокреният материал. Багри се 10—15 мин. при тази температура, след което за около 30 мин. банята се загрява, да ври. Багри се още 30 мин. За ненаситените цветове (с изключение на червените и винените) след това към банята на порции се прибавя оцет (1 супена лъжица) и ври още 30 мин. Изплаква се с топла, хладка и накрая със студена вода.

Багрене на вискозни материи с багрила за памук или за смес.

В багрилната баня, съдържаща необходимото количество багрило, се поставя намокреният материал при обикновена температура (30°С). Започва бавно загряване, така че за 30 мин. да се достигне температура 90—95°С. През този период само за тъмните тонове се прибавя на порции готварска сол до 50 г/кг. При 90—95°С се багри 30"—40 мин., след което се оставя още 15—20 мин. В
изстиващата баня. После се изплаква с топла, хладка и студена вода.

Забележка: В районите, където водата е твърда, в началото може да се прибави
калцинирана сода по 1 — 2 г/л вода или сода за пране (сода за бъчви) — 5—6 г/л.

0 коментара :

Публикуване на коментар