ЧИСТЕНЕ НА ПЕТНА - ПЪРВА ЧАСТ

При почистването на петна трябва да се внимава да не се повреди материята. Най-напред чистителят се опитва на отделено парче от плата или на такова място от дрехата, което не се вижда. Петната се почистват веднага. Старите се премахват трудно. Ако петното е прясно, понякога е достатъчно само да търкате с парче плат, натопено в чиста вода.

От мазнини.
Пресни петна от мазнини върху кадифе се изчистват, като се изтриват с топъл хляб; върху коприна или фин вълнен плат се премахват, като се посипят веднага с талк, а отдолу, под плата, се поставя попивателна хартия. Дрехата трябва да престои най-малко 12 часа. След това талкът се изчетква, и мястото на петното се изглажда през попивателна хартия с топла, но не гореща ютия.

Освен с талк петната от, мазнина върху материи, които не се перат, се отстраняват по следния начин:
Стопля се до сгорещяване картофено брашно и се нанася обилно върху петното, под което предварително сте поставили бяла кърпа. След 20-25 минути повтаряте процедурата, докато петното изчезне. След това дрехата внимателно се изтупва и изчетква. Върху светла коприна мазното петно се премахва с чист спирт, като се намокря с помощта на тампонче от памук. Спиртът трябва предварително да се затопли, като шишенцето се поставя в гореща вода. След почистването петното се изплаква с хладка вода и се изглажда още влажно през суха кърпа. Пресни мазни петна върху светли памучни материи се премахват, като се натрива с амонячна вода и след това се изглаждат през попивателна хартия.

Ако не разполагате с друго средство в момента, когато сте изцапали дрехата си с мазнина, веднага посипете петното с готварска сол и изтъркайте внимателно. Сменете солта няколко пъти.

Старите петна върху плътен тъмен вълнен плат се чистят с бензин или терпентин, след като се изтриват с парче плат, натопено в гореща сапунена вода.
Старите петна от мазнина върху по-светла вълнена дреха могат да се премахнат, като се намажат с гъста кашичка от картофено брашно и се оставят да престоят няколко часа. След това засъхналата кашичка се остъргва с нож. Ако са останали следи от мазнина, изчистват се, като се изтрият с парче плат, натопено в чист бензин. Търка се от центъра на петното към периферията. Накрая се изтрива с парче сух хляб.

Пресни петна от олио върху коприна, светъл вълнен или памучен плат се изчистват, като се натопят в смес от равни части бензин, терпентин и спирт и се оставят да киснат. След това мястото се изтърква със суха кърпа, изпира се с хладка вода и сапун и се изплаква много добре.

От олио върху тънък копринен плат, който не се пере: върху петното и под него се поставя попивателна хартия. Горната попивателна се навлажнява леко с бензин и се глади с леко затоплена ютия, докато бензинът се изпари. Ако петното не изчезне напълно, навлажняването с бензин се повтаря между други две чисти попивателни.
По същият начин се чистят петна от книги.

От олио върху бяла памучна или ленена материя се премахват, като се навлажнят със студена вода и се натрият с повече сапун. Оставят се да киснат една нощ, изпират се, наново се сапунисват и се оставят на силно слънце да изсъхнат.
По-старите петна се намокрят, насапунисват се и се посипват с нишадър (ако се налага, избелват се няколко пъти, докато петната изчезнат).

Пресни петна от олио върху тъмни материи
се почистват, като се изтъркат с парче плат, натопено в бензин. След това се изтъркват със сухар, навлажнен с бензин, и се изчеткват. Петната от олио в смес с оцет се изчистват мъчно. За тях се приготвят паста от настърган сапун, 2 части терпентин и 1 част амоняк. Петното се намазва и след като престои малко се изпира. Върху килими - изчистват се веднага с магнезий, талк или бензин.

Засъхналите петна от мляко върху светъл копринен плат се накисват в чист бензин или терпентин, след което се изпират с топла вода и сапун и добре се изплакват. Ако петната са пресни, могат да се изперат само в сапунена вода, без да се киснат в бензин. Засъхнали петна от мляко върху цветни материи се намазват със смес от 2 лъжици глицерин, 2 лъжици вода и няколко капки амоняк. Оставят се малко да престоят и след това изцапаното място се поставя между два ката бял памучен плат и се глади с гореща ютия.

0 коментара :

Публикуване на коментар