МАГИЧЕСКАТА СИЛА НА БРЕЗАТА


Красивото дърво с нежна бяла кора, символ на чистота, невиността и пробуждането на природата за нов живот, се свързва най-вече с източните славяни, но намира място и в култовете на всички европейски народи.
Древните римляни почитали брезата като свещенно дърво дори като богиня.
За другите народи тя била дървото на мъртвите.
И за славяните тя е дървото на скръбта , но същевременно символ на нов живот.
Всеки народ си има своя ритуал, на брезата е една от общите им символи.
В Англия през първия ден на месец май стари и млади, момичета и момчета прекарвали  нощта в гората, а сутринта си тръгвали с брезови клонки и украсявали с тях местата за общи средства.
За да бъдат стадата здрави и да се множат, в деня на лятното слънце стоене(21-22 юни) сръбски пастири запалвали факли от брезова кора и обикаляли с тях кошарите. После се качвали на най-близкия връх и ги оставяли там да догарят.
Брезата се свързва и с домашното огнище и семейно щастие. В древния Рим пламъкът от специални факли от брезово дърво трябвало да донесе щастие на младоженците.И в скандинавските страни брезата била пазителка на любовта, брака и семейството.В Литва има поверие, че ако младо момиче прекърши върха на бреза ще се омъжи за вдовец.У много народи имало обичай, когато се строи нова къща, под ъгловия камък в основата да се сложи венец от брезоци клонки- за здраве и щастие и щастлив дом. От брезово дърво се провели бебешки люлки, за да бъде предпазено бебето от уроки и магии.
Брезата намирала приложение и в различни магически ритуали. Смятало се, че тя зарежда със сила, удължава младостта и забавя стареенето. В някои украински села и до днес много болести се лекуват като се бае с брезови клонки.
Много по-широко приложение брезата има като лечебно средство.Брезовите пъпки и листа се събират(заедно с клонките) през април и май е се сушат на сянка.
Отварата от брезови пъпки и листа разтваря камъни в бъбреците и в покочния мехур.Запарката от брезови пъпки, брезов сок и смола лекува остри и хронични екземи, лишеи и косопад.
С брезови пръчици някои търсят полезни изкопаеми, скрити под земята съкровища, водни жили.Твърди се също, че те са ефикасно средство за неутрализиране на вредните за здравето излъчвания в така наречените геопатогенни зони.


0 коментара :

Публикуване на коментар