В
червените чушки се съдържат витамините С, В1, В2` В9, З, РР и каротин. По
количеството на витамин С те превъзхождат дори лимона и черната боровинка.
Благодарение
на високото си съдържание на калий,калций, магнезий, натрий, фосфор, желязо и
цинк и т.н. чушките са незаменими при лечение на анемия, понижен имунитет, ранно
оплешивяване, остеопороза.
Червените
чушки са особено полезни при болести на кръвта и кървене на венците.
Зеленчукът
ускорява обмяната на веществата, а с това и по-бързото изаряне на излишните
калории приети с мазнините. Поради това има голяма полза от него при опитите за
намаляване на теглото.Той стимулира и израстването на ноктите и косата.
Червените
чушки съдържат съединения, които не позволяват на канцарогенните вещества да
проникнат в клетките на организма.
Приемането
вътрешно на прах се препоръчва за засилване на организма след прекарани тежки
заболявания.
При
упорит запек е достатъчно да се изядат 3-4 червени или зелени сладки чушки на
гладно половин час преди хранене и ефектът няма да се забави.
При
захарен диабет се нарязват на малки парчета свежи млади червени чушки и се
попарват с гореща вода за 4-5 минути. След това се прекарват през домашна преса
или пасират през цедка или сито. От него се приемат по 50 мл. веднъж на ден на
гладно.
За
избягване на болки в червата, а също така и да не се образуват газове трябва да
се пие сок от червени чушки приготвен по същия начин смесен
със сок от спанак 1:1.
Мленият
червен пипер подпомага доста на работата на самия стомах. Той отстранява
причините за възникване на тромбози, което е един негов плюс за хората със
съдови заболявания. Той е ефективно диуретично и кръвотворно средство.
Благодарение
на него мнозина представителки на нежния пол ще могат да избегнат редица проблеми от гинекологичен характер.
Лютият
червен пипер има способността да повишава имунитета и да облекчава състоянието
на болните от астма, ангина и бронхит. Той подобрява и стабилизира обмяната на
веществата, което помага да поддържаме изящна фигурата си.
0 коментара :
Публикуване на коментар