ЛЕЧЕБНИТЕ КАЧЕСТВА НА МАГДАНОЗА


Магданозът е не само прекрасна и ароматна подправка, но има множество лечебни полезни свойства.Той помага да бъдат лекувани редица заболявания.
Растението съдържа огромен брой полезни вещества, в това число богата гама от групата на  витамините В, витамин С, а също така и РР и К.
Фолиевата киселина, която се съдържа в магданоза поддържа кръвоносните съдове на човека в добро състояние.
Хлорофилът е много ценен за човешкия организъм, тъй като е главен фактор за производството на хемоглобин - най- важната съставка в червените кръвни телца на човека.
Сокът от магданоз оказва положително влияние върху кислородния обмен и осигурява нормално функциониране на мозъка. Той има много силно действие в чист вид и от него не трябва да се пие повече от 1 с.л. на един прием. А най- добре е да се съчетава със сок от моркови и краставици.
Приемането на магданоз под формата на сок, отвара или настойка подобрява състоянието при различни заболявания на отделителната система.
Магданозът избелва зъбите и е чудесно средство за укрепване на венците. Коренът му пък премахва неприятната миризма в устата.
Сок от магданоз смесен с домашно кисело мляко и разреден с малко вода изчиства натрупаните в организма шлаки и подобрява работата на хранителния тракт.
Тази смес е полезна да се пие сутрин вместо закуска, или вечер преди лягане. Тя помага и при спазването на диети за отслабване, като в тези случаи към нея се добавя щипка джинджифил, копър и чесън, смлени в кафемелачка.
Трябва да се внимава, защото свежият сок от магданоз надхвърлящ дневната доза е противопоказен при нефрит и цистит, тъй като дразни надбъбрачната тъкан.
За зимата магданозът не трябва да се съхранява смесен със сол, тъй като така се образуват нитрити, които могат да предизвикат появата на рак на стомаха.

0 коментара :

Публикуване на коментар