ЯЖТЕ ЧЕСТО ПРИ ПРОБЛЕМЕН СТОМАХ


Доста хора страдат от различни стомашно-чревни проблеми. Не са малко и тези, които не търсят помощта на гастроентеролог, а се опитват да се лекуват сами. Често обаче подобно самолечение може да доведе до необходимост от операция за резекция на стомаха. Това означава неговото частично отстраняване вследствие на язви.
Ако всичко е наред храната от хранопровода постъпва в стомаха и там се задържа толкова дълго, колкото е необходимо за неговото преработване.
Ако обаче част от стомаха липсва, храната попада веднага в тънкото черво. Съответно тя не може да се преработи от необходимите стомашни сокове. Тя влиза твърде бързо в контакт с тънкото черво, което е апаратът за поглъщане на веществата. И ако храната съдържа лесно усвоими въглехидрати, този процес се извършва доста скоростно и са възможни колебания в нивото на захарта кръвта. Ако храната не премине през необходимия път, тя попада в червата непреработена. В резултат на това възниква усещане за тежест и подуване на стомаха. Могат да се появят главоболие потене, сънливост, отпадналост. Тези явления най-често се наблюдат след приемане на гореща или сладка храна. За да може хранителния тракт да се приспособи към новите условия, храненето трябва да бъде щадящо. То трябва да става 5-6 пъти дневно, но в малки количества. Ограничете употребата на сладки храни.
Чай, компот, мляко и т.н. може да приемете половин час след ядене. Количеството течност поета по време на хранене не трябва да превишава 200мл.
Особенно полезни за човек прекарал резекция на стомаха, са белтъчините, които се съдържат в постното месо, рибат, яйцатаа, изварата, кашкавала. Включете в менюто си плодове, зеленчуци, сокове, билкови отвари. През първите два-три месеца след операцията приемайте на ситно наряза парченца или настъргани на ренде продукти, които са приготвени на пара и пийте сокове.

0 коментара :

Публикуване на коментар