КАК ДА ПОДРЕДИМ И ПОДДЪРЖАМЕ БУКЕТА

1.Белите и жълтите нарциси и зюмбили отделят във водата слузест секрет, чиито токсини нарушават обмяната на веществата на другите цветя и затова лалетата, анемониите и карамфилите вехнат. Който иска да ги събере в общ букет, трябва да ги държи най-напред 24 часа във вода, за да изпуснат в нея токсичните вещества, и едва след това да ги съберат.
2.Момините сълзи са рекордьори отровители. Те отделят токсичния конвалорин, отровен дори за човека. Букетът от момини сълзи не понася ничия компания във вазата.
3.Макове, коледни звезди, глухарчета изпускат през дръжката си млечен секрет, който предизвива бързото повяхване не само на другите цветя, но и на самите тях. Затова след като се отрежат те се потяпят в гореща вода или се държат за миг над пламък за да се затворят дръжките им.
4.Иглоситните клонки, колкото и красиво да изглеждат в комбинация с други цветя, съжителството им във вазата е невъзможно тъй като смолата залепва дръжките на хризантемите или цикламите, те не могат да пият водати и преждевремнно вехнат.
5.Синчецът произвежда много етилен. От този газ другите цветя, а и той самият вехнат бързо. Образуването на етилен може да се намали ако във водата се сипе лъжичка захар.
6.Герберите имат по дръжките си нежни власинки, които във водата бързо загиват. Това води до активно размножаване на бактерии, които атакуват и другите цветя. След като герберите биват отрязани и при смяната на водата във вазата дръжките им трябва да се подържат под струя гореща вода, за да се прекрати размоножаването на микробите.
7.Резедата има хубав аромат, чиято функция в природата е да привлича насекомите. Но във вазата етеричните и масла сигнализират на другите цветя-прекратете цафтежа!
И още няколко съвета:
v     Комбинарайте само растения, които се чувстват добре в еднакви условия. Някои предпочитата съвсем малко вода-например люлякът, други като розите обичат да са до „шия” във вода. Домашните цвета се чувстват по-добре при ниска температура, докато орхидеята не би издържала, ако температурата на водата и на въздуха спадне под 15 градуса по Целзий.
v     Пререждайте цветята във вазата всеки ден, отстранете прецъфтелите, евевнтуално повехналите (например долните прецъфтели цветове на гладиолите). Продължаващите да цъфят горни краища на гладиолите може да аранжирате в плитка широка ваза.
v     Не поставяйте букета близо до плодове. Зрелите плодове също отделят етилен, който вреди на цветята и те повяхват по-бързо.
v     Когато по цветната дръжка има листа, те не трябва да потъват във вазата, защото бързо започват да гният и отделелните токсични вещества атакуват останалите цветя във вазата. Такива опасни компаньони са листата на розата,лалета и карамфилите.

0 коментара :

Публикуване на коментар