ЗЕЛЕНИТЕ ПОДПРАВКИ-НАЧИН НА УПОТРЕБА


Салатити се посипват с нарязаните зелени подправки минути преди поднасянето им. Ако се добавят към ястия, се сипват накрая  и не се варят. Изключение прави само размаринът.
Вкусът , витамините и етеричните масла  в тях се запазват само когато се нарязват непосредствено преди поставянето в салатите и ястията.Използва се дървена лопатчица предварително намокрена с вода така се затварят порите на дървото и ароматът на подоправките се запазва.
Пресните зеленчуци и плодове са съхраняват най-добре в долното отделение на хладилника, като предварително се измиват и се отцеждат от водата. После се поставят в полиетиленов плик, който се надува за да не смачкат листенцата в него. Отворът на плика се завързва. Подправките не се натопяват в чашата като цветя, защото от слънчевата светлина губят от качествата си.
Естрагонът и ментата не се накълцват, а се нарязват с ножица. По радко употребявани подправки но с отлични вкусови качества.
1.Тученица( портулак).
Листата му са нежни като на дребен спанак и имат леко орехов привкус. Приготвя се на салата или супа. Богат е на витамин С, заради което го определят като билка против скорбут.
2.Мента.
Има повече от хиляда вида, но този, който  се използва най-често е джодженът. Свежият му аромат подчертава вкуса на ястия от агнешко месо, както и ястия и супи и зеленчуци.
3.Босилек.
Слага се в зелена салата, в сос за риба. Важно е да се нарязва с ножица. Към соса се прибавя малко лимон, нарязан магданоз, сол и смял чер пипер.

0 коментара :

Публикуване на коментар