Салатити се посипват с
нарязаните зелени подправки минути преди поднасянето им. Ако се добавят към
ястия, се сипват накрая и не се варят. Изключение
прави само размаринът.
Вкусът , витамините и
етеричните масла в тях се запазват само
когато се нарязват непосредствено преди поставянето в салатите и
ястията.Използва се дървена лопатчица предварително намокрена с вода така се
затварят порите на дървото и ароматът на подоправките се запазва.
Пресните зеленчуци и
плодове са съхраняват най-добре в долното отделение на хладилника, като предварително
се измиват и се отцеждат от водата. После се поставят в полиетиленов плик,
който се надува за да не смачкат листенцата в него. Отворът на плика се завързва.
Подправките не се натопяват в чашата като цветя, защото от слънчевата светлина
губят от качествата си.
Естрагонът и ментата не
се накълцват, а се нарязват с ножица. По радко употребявани подправки но с
отлични вкусови качества.
1.Тученица(
портулак).
Листата му са нежни като
на дребен спанак и имат леко орехов привкус. Приготвя се на салата или супа. Богат
е на витамин С, заради което го определят като билка против скорбут.
2.Мента.
Има повече от хиляда вида,
но този, който се използва най-често е
джодженът. Свежият му аромат подчертава вкуса на ястия от агнешко месо, както и
ястия и супи и зеленчуци.
3.Босилек.
Слага се в зелена
салата, в сос за риба. Важно е да се нарязва с ножица. Към соса се прибавя
малко лимон, нарязан магданоз, сол и смял чер пипер.
0 коментара :
Публикуване на коментар