КОИ ЦВЕТЯ ЛЕКУВАТ


Те могат да са зелен оазис на балкона, свежо петно в дома, кътче от рая в градината ви. Но цветята са много повече от декорация. За едни се говори, че носат щастие, за други любовни послания, знаци на надежда, вестители на тъга. За някои дори се твърди, че имат магическа сила или лечебни свойства. Суеверия ли са това или в тях има проверена истина?
Например лавандулата.
Нежният и аромат възбужда. Затова от дълбока древност има слава на на афрозодиак. Днес домакините я слагат в шкафове и гардероби, да гони молци и да ухаят дрехите. А в букет с хвойна освежава задълго въздуха в стаята.
В древността бръшлянът е украсявал челото на поетите, за да ги обезмърти. Сравнявали дългите му клонки с прегръдката .
Ябълките също били синоним на любовта-вярвали, че ако се разреже ябълка на две и едната половина се изяде малко преди полунощ, а другата малко след полунощ ще видите бъдещето си в съня си. В средновековието смятали, че ако се подари ябълка, то са ви предложили сърцето си. Сложете във фруктиерата ябълки, украсени с бръшлян и вече сте направили истинско любовно признание.
Откакто Афродита излекува Ахилесовата пета в битка са Троя с овчарска торбичка, билката е обявена за чудотворна. Част от нея се препоръчва с  проблеми с храносмилането. Но ако направите букет от овчарска торбичка с рози и копър и след това ги оставите да изсъхнат ще имата красиво украшение за вазата през зимата.
Стресът не е привилегия само на нашето време. Още в древоността хората използвали хмела като средство за успокояване и като лек против безсъние. Чаят от хмел и бял трън се използвал от старите римляни и елини при задух и сърдечни заболявания.
Мирисът и вкусът на ментата са познати на всички. Ментовият чай е прекрасно средство срещу болки в стомаха. Листа от мента съчетани с други полски треви и билки стоят прекрасно в глинене кана или ваза.
Съществува поверие, че растенията, които не цъфтят но имат семена притежават лечебна сила. В древността хората носели муска от семена от папрат за да ги предпазва от лошото. В Норвегия подарявали букет от папрат, рози и шипки. Вярвали, че така без да си казват нито дума си пожелала на човека, за който е букетът, да бъде здрав и щастлив.
Плодовете на шипката са богати на витамин С и са великолепни за чай през всеки сезон.

0 коментара :

Публикуване на коментар