ХРАНИТЕ, КОИТО ЩЕ НИ ПРЕДПАЗЯТ ОТ РАК


Според последни научни изследвания 36% от раковите заболявания се дължат на неправилното хранене. Подозренията, че някои храни причиняват ракови заболявания, а други предпазват не е ново. Специалистите в САЩ препоръчат на населението за да се предпазят от туморни заболявания да намалят мазините храни с 30%. Препоръчва се освен това да консумират плодове, зеленчуци, особенно тези, които съдържат повече целулоза и да се увеличи проемът на картофи и бобови храни. И затова въпреки ограничените семейни бюджети внимавайте какво ще сложите на трапезата си.
Зеленчуците са важен източник на витамини, минерални соли и олиегоелементи. Специалитите по онкологични заболявания твърдят, че суровите зеленчуци са най-полезни. За да се използват максимално хранителните съставки те препоръчват:
-Да се готвят на пара и много малко вода.
-Да се поставят във вряща вода ,като по този начин се унищожават ензимите, които благоприятват окисляването на витамините.
-Витамините могат да се запазят, като към водата за варене се прибавят няколко капки оцет.
Повече зелечуци със зелени листа.
Спанакът съдържа най-много витамин А, който още в древността е използван за лечение на кожни и други инфекции на гъбична основа. Доказано е, че витамин А предпазва от появата и развитието на рака по кожата.
Според други специалисти бетакаротинът(окислител, който нашият организъм превръща във витамин А) се съдържа в спанак и морковите.
Те могат да спират развитието на рака в белия дроб и рак в устната кухина.
Спанакът е богат на витамин С, който предпазва от заболявания от рак в храносимилателната система. Съдържа желязо, което е много важно за имунната система, предпазва от тумор на шийката на матката.
Много полезни са марулите, грахът, зеления фасул. Те съдържат олигоелеминти и минерали. Не трябва да липсват от трапезата магданоз и копър в прясно състояние.
Кромид и праз
Кромидът е може би най-използваният в света. Присъждат му се най-различни лечебни свойства, независимо че съдържанието на витамини  и менерали не е много високо. Но лукът, чесънът и празът съдържат фитонциди,които предпазват  стомаха от рак. Празът е богат на витамин С, листата му съзържат витамин А, минерали като калции, фосфор, желязо. Той е добро средство очистващо кръвта.
Зеле
Много специалисти смятят различните видове зеле за най-полезните сред зеленчуците с най-добри качества срещу раковите заболявания. Например червеното и брюкселското зеле и карфиолът  предпазва от рак на гърдата .Обикновеното и брюкселското зеле  от рак на шийката на матката.
Моркови и червено цвекло
Морковите с високото си съдържание на витамин А и повече от 600активни елементи от групата на каротина предпазват  от рак на белите дробове.Червеното цвекло съдържа малко витамин С, но е богато на целулоза. Морковите съдържат минирални соли, фосфор, олигоелементи, цинк, магнезий  и не трябва да липсват нат рапезата ни.
Чесън
Консумиран в сурово състояние намалява холестерина в кръвта, почиства и дезинфикцира организма. Съдържа голямо количество на фитонциди, които не позволяват на раковите клетки да се развиват  особенно при рак на  стомаха. Последните изследвания показват, че в страните като Италия и Китай където се консумира суров чесън в големи количества почти няма ракови заболявания. През последните  години се отдава голямо значение на продукти, които съдържат  много целулоза и и предпазват от  някои хронични чревни заболявания. Ракът на дебелото черво се дължи на прекалената консумация на мазнини и липса на цулулоза. Специалистите препоръчват в дневото меню да има минимум 30 г.целулоза, която се съдържа в овесените ядки, боба, лещата, житните кълнове, бадемите и др.
Цитрусови плодове
Почти всички цитрусови плодове напоследък станали недостъпни за българина имат богато съдържание на витамин С и противораководействие. Много ракови заболявания на шийката на матката, гърдата, дебелото чер
во и ларинкса се свързват с малка консумация на плодове съдържащи витавин С.
Зехтин
Според доклад на Обществения здравен институт на Харвард дневната консумация на 25-30 гр. зехтин намалява възможнастта за рак на гърдата. Зехтинът има противоокислително действие заради високото съдържание на витамините А и Е. Ниските нива на тези витамини водят  до рак на гърдата, белите дробове и стомаха.
Ядките
Те съдържат голямо количество целеулоза  и се препоръчват за по-добро храносмилане, което предпазва от рак на дебелото черво и стомаха.
Фъстъците и орехите например съдържат витамин В2, който ни защитава от кожни инфекции и анемии. Бадемите съдържат огромно количество  витамин Е, който предпазва от сърдечно съдови болести, от рак защото заедно с витамин С и бетакаротина неутрализира свободните радикали на молекулите, които вредят на генетичния сътав на клетките.
Запомнете, че витамините Е и С намаляват опасността от тумори на белите дробове, гърдите, панкреаса, шийката на матката.
Онколозите съветват да се коригират хранителните навици още от детството, за да са спрат злокачествените тумори. Здравословното хранене трябва да е разноообразно и да доставя на организма всички необходими хранителни съставки. Продуктите да са пресни, да се намалят животинските мазнини, месото. Отдавна е известно, че рибата е много по полезна от свинското месо.
Да се увеличи приемането на целулоза до 20-30 г. на ден.
Да се вземат мерки срещу наднорменото тегло, да се намалят алкохолните напитки и тютюнопушенето. Да се избягва консумацията на пушени, консервирани и осолени меса, колкото и пакантни да са те.

0 коментара :

Публикуване на коментар