МАЛКИ ТАЙНИ НА СПЕСТЯВАНЕТО


За да не давате на химическо чистене дрехи от кадифе и велур, ги окачете на пара. След това ги изчеткайте с мека четка.
Спестявате пари за химическо чистене( не малко за една дреха).
Покрийте дъното на електрическата фурна с алуминиево фолио. Спестявате пари за специален препарат за чистене, защото когато се изцапа сменяте само фолиото.
Лимоновия сок облекчава сърбежа от ухапване от комар. Спестявате пари за вносни мазила.
Почисете мебелите си от тръстика със сапунен развор, в който сте капнали малко кислородна вода. Изчеткайте ги и ги изплакнете с чиста вода. Спестявате пари за специален препарат.
Направате вкусно мезе от краве сирене. Нарежете го на кубчета, подредете в буркани с чесън, олио, дафинов лист, сухи чушки, магданоз. Спестявате пари за мезе за неканени гости.
Ушшийте нови рокли на куклите от стари парчета от басма. Няма нужда да купувате нов гардероб за Барби.Спестявате доста пари.
Сложете почти празното шише от парфюм в гардероба. Дрехите ви ще ухаят приятно-спестявате пари за ароматизатор.
Един нощен крем за суха кожа:
Смесете 5 супени лъжици дневен крем с1 супена лъжица бадемово масло-спестявате пари за нощен крем.
Боядисаните с блажна боя мебели не бива да се мият с гореща вода или сода. Добре е към хладката вода да се прибави малко амоняк.
Бродерията:
Ако цветната бродерия ви се провреди още при първото пране сложете ги надолу върху трева или на балкона, посипете изцапаните места със сол и ги залейте с вода. Поворете процедурата докато петната се изчистят добре-спестявате пари за нова покривка.
Вана:
Петната по емайлираната вана се чистят със силен оцет или лимонтузу.
Вълна и памук се различават по следния начин: памучното конче изгаря изведнъж с пламък,а вълненото по полека овъглява. Спестявате пари при  грешка в закупуването на вълнена дреха.
Гвоздеи се забиват по-лесно в твърдо дърво, ако предварително натриете със сапун.
Гладене на завеси:
Мократа завеса се слага направо върху корниза и се опъва с карафички поставете между стената и дървената рамка на прозореца.
Загаряне:
Месо-изгорелите места се изрязват и останалото се слага отново в тенджерата с друга мазнина.
Мляко-не може да се оправи.
Киселите яденета се оправят с малко захар, лук или сметана .Загорялата тенджера се изпразва, докъдето не е засегнато яденето. Готвенето продължва в друг съд. Загорялата тенджера се слага със студена вода и сода на печката и се мие по-късно. Не се стърже, а се изкисва.
Избелване на пране:
Слагат се 250 мл.кислородна вода на 10 кг. пране. Прането се вари около 3 минути и после се оставя цяла нощ в същата вода.
Излекувайте листните въшки от цветята като ги напръскате със студен черен чай.

0 коментара :

Публикуване на коментар