ПОВЕЧЕ ГРИЖА ЗА РЪЦЕТЕ -ТЕ ИЗДАВАТ ВЪЗРАСТТА

Всяка добра стопанка знае много добре, че всяка домакинска работа е сериозно изпитание за ръцете и. Перилните прапарати, прахът, не доброто изсушаване , водата-много гореща, много студена са истински бич за ръцете.Те загрубяват, напукват се, и лесно придават поне 10 годинии в повече на собственичката.

ПРЕДПАЗВАНЕ:

Винаги, когато вършите домакинска работа, изискваща употреба на вода или препарат поставяйте домакински ръкавици и внимавайте те да не са много тесни да не перачат на кръвообращението. При подреждане и бърсане на прах слагайте чифт стари ръкавици.
За да не изрязвате постоянно кожички, дръжте винаги на умивалника половин лимон и забивайте в него пръстите си , преди да ги изплакнете  и при изтриване на ръцете с края на кърпата притискайте кожичките назад. Резултатите са много добри.


ПОДДЪРЖАНЕ:

За омекотяване на сухи ръце вечер правете масаж с мазен крем и поставяйте тънки памучни ръкавици преди да си легнете. Те предпазват бельото, поддържат топлина на ръцете и помагат крема да проникне по-дълбоко.
Един път седмично потапяйте ръцете за четвърт час в чист зехтин, затоплен толкова колкото може да изтърпите. Кожата ви ще стане мека и елестична.


За излекуване на почервенели (подути) ръце избягвайте студената вода.Правете пасивна гимнастика потапяйте ръцете в много топла и много студена вода.Полезни са също така баните в солена вода (100гр.сол на половин литър вода).


При напукани ръце не използвайте грицерин. Той дразни много кожата.За предпочитане са мазни кремове.Честите премръзвания и напуквания на ръцете обикновенно са признак за лош състояние на организма. В такива случаи не се колебайте да искате съвет от лекар.


Срещу кафяви петна, които се появяват към петдесетата годишнина и придават твърде старчески вид помага лимонов сок в смес с малко кислородна вода.


Срещу прекалено  влажна кожа на ръцете, която пречи за извършване на някои деликатни работи, по няколко пъти на ден поставяйте кръгчета лимон върху горната част на ръцете, после на дланите. Влажните ръце трябва да се мият по-често да се изсушават по няколко пъти на ден, да се посипват с талк, да се правят фрикции с камфоров спирт. Много ефикасно при тези случаи е използването на танинов сапун.


За почистване на ръцете, потъмнели от белене на зеленчуци( при бране на ръка) използвайте парченце памук, напоено с кислородна вода. Лошата миризма изчезва  при фрикции с оцет.


0 коментара :

Публикуване на коментар