ОБЛЕКЧЕТЕ МУСКУЛНИТЕ СПАЗМИ

Те са част от напрегнатото ни трудово всекидневие. В повечето случай са без последици и засягат само краката. Проявяват се в болезнени контракции на някои мускуи по време и след продължителни и интензивни усилия, когато са направени без предварителн  физическа подготовка. Тези спазми са познати на спортистите. Дължат се на по-голямото количество млечна киселина, струпана в мускулната тъкан. Когато почувствате спазъм в мускула на крака, прасеца, стъпалото, бедрото, пръстите на ръката и др. трябва да прекъснете работа.


СПАЗЪМ НА КРАКАТА:

При спазъм на прасеца обтегнете крака си, опирайки силно външността на стъпалото върху твърда повърхност. Ако бъде засегнато бедрото ви, накарайте някой да натисне коляното ви за да се обтегне и да постави ръка под петата ви, като масажира засегнатата зона.
Ако ви заболи стъпалото, обтегнете го внимателно, после се изправете и останете няколко минути прав без да поставяте петата на земята. Помага и масажирането на болезнената зона с масло за масаж или камфоров спирт. Направете топла баня на краката.


СПАЗМИ НА РЪЦЕТЕ:

Не са много чести, но са много болезнени. Появяват се на ръката, като пръстите се вцепеняват.Тези спазми засягат лицата, които професионално са  задължени да правят  движение с ръцете: машинописки, шивачки, фризьорки ,доячки, при ръчно засаждане на расад и др. селскостопански работи, извършвани на ръка. В тези сучаи помага внимателно изтегляне на пръстите и след това  масаж. Когато спазмите са чести, необясними или се проявяват при медикаментозно лечение, необходима е консултация с лекар. Някои нервни заболявания също могат да бъдат причина за това.Тогава да се лекува болестта, за да се отстранят симптомите.

Няколко практични съвета:

Преди усилени домакински движения или по-тежка работа се препоръчва да се ядат храни, които съдържат сол и захар и да се пие много вода, но избягвайте активиращите напитки като чай или кафе. Един предварителен масаж би осигурил подходяща подготовка и би намалил до минимум риска от спазмите.

0 коментара :

Публикуване на коментар