СЕМЕЙНИТЕ ТАЙНИ-ДОБРИ ИЛИ ЛОШИ

Всеки човек си има тайни. По едни или други причини таим дълбоко в себе си някои мисли, преживявания, факти. Опита ли се някой да стигне до тях, готови сме да излъжем, само да не бъдат разкрити. Има тайни, които са полезни за психическата хигиена. Но някои са като бомба със закъснител-съсипват психически и физически  своя носител, застрашават цялостта на семейството.
А дали тайните могат да се делят на добри или лоши?
Анатомията на тайните е сложна. Преплетени в едно са страхът, срамът и гневът. Страхуваме се за себе си или за човека до нас. Мълчим,защото се боим, че той няма да ни разбере. Може да се ядаса, да избухне, да ни засипе с упреци и обвинения. Предпочитаме да си спестим отрицателните емоции       запазвайки тайната за себе си.Но може и да се страхуваме за него-няма да намери сили да понесе споделеното, ще се почувства унизен, ще се  измъчва и ще страда. Срамът ни нашепва да внимаваме какво доверяваме за себе си,защото не знаем с какви очи ще ни погледнат, как ще ни възприемат, какво ще си помислят за нас.Гневът  пък е израз  на недоволство  от собствената си съдба, от неспособност да приемем болезнената истина за себе си.
Ако недоверието към околните е майка на тайните,  то техен бъща е перфекционализмът- мисълта , че трябва да  бъдем съвършенни, че не можем да имаме слабости и недъзи, че не бива да грешим. Тези изисквания отнасяме както към семите себе си, така и към семейството като цяло и към отделните негови членове. Щом хвърли неща сянка върху този идеализиран протрет, трябва да го пазим в тайна.

ВСЕКИ ИМА ПРАВО НА ТАЙНИ:
Партньр спестявя някои тайни на партньорката си в живота, родители- от децата, братя и сестри един от друг. Но тайната е бреме, което постоянно тежи на плещите.Човек с много тайни трябва постоянно да бъде нащрек, да поддържа определена дистанция от околните, да бъде неискрен, за може да лъже. Проблемите, които не се обсъждат открито, рано или късно изплуват на повърхността и пораждат отрицателни емоции. Всеки, който пази тайни си намира извинания, които на пръв поглед са благородни.

ЛОШИТЕ ТАЙНИ
Списъкът от семейни тайни и прамълчавани факти е доста дълъг. Почти във всако семе йство ще се намери  нещо, което  трябва да се крие строго от останалите хора. За някои неприятни случки знаят само част от членовете на семейството.Така се оформят семейните „завери”.
Често семейните тайни са свързани с бащата. Той не би искал порасналата му дъщеря да знае , че в миналото му има тъмни петна. Че не бил само почетен работник- селскостопански, строителен и др., а продължетелното му пребиваване в чужбина е било в действителност затвор.Дъщерята може би подозира, но няма смелост да попита открито баща си .Тема табу е алкохолизмът на главата семайството, даже и да е станало обществена тайна (и съседи и приятели виждат всичко).
Не са малко случаите на тайни  на майката.Тя преценява, че децата не бива да знаят за някогашен аборт.Ако разберат възможно е да попитат:” Щом не сте искали онова дете , мен наистина ли ме искахте?”Даже и да мълчат, все пак чувставата им към родителите ще бъдат промрачени. В много случаи се пази в тайна, че детето е осиновено, макар че остава рискът то да разбере по най-неподходящ начин и в неподходящ момент. Източник на тайни в семейството може да бъде и изневярята на някои от партньорите. Възможно най-дълго се пази в тайна разводът, който предстои. В тайна от колеги  се държи продажба или придобивка н голям имот-за да не би да завидят.


ЗДРАВОСЛОВНИ СЕМЕЙНИ ТАЙНИ
Има обаче и полезни тайни. Няма защо да се товарят децата със служебно-професионалните проблеми  на родителите. Нормално е съпрузите да държат на растояние невръстните си деца от интимните си взаимоотношения. Семейните финанси могат да се обсъждат  пред децата, но в определени граници.
От друга страна  децата също имат право на свои тайни-както помежду си , така и пред родителите си. Независимо от възрастта детето има нужда от „пространство” за личен живот, за малките си детски тайни. Това е полезно за нормалното му психическо развитие. Семейните тайни са начин семейството да запази своята идентичност.Те са щит срещу нездравото любопитство на съседи и познати. Към добрите тайни спадат и свързаните със семейството празници и приготовления. Подаръкът за рождения ден или Коледа носят повече радост, ако е изненада.

0 коментара :

Публикуване на коментар