ТЕЧЕНИЕ ИЛИ СЕЦВАНЕ- ШИЯТА Е ИЗКУПИТЕЛНА ЖЕРТВА

Речем ли да мръднем глава сутрин след събуждане,ни пронизвани остра болка Или си седим на работното място и изведнъж към ръката ни се стрелва такава болка, че не можем да помръднем-болките в рамото са нетърпими. Дали сме седели на течение или сме се сецнали? Нерв ли се е „прищипал” или е притиснат  кръвоносен съд? Блокажът може да се дължи на какво ли не,но причините могат да бъдат и психически-проблеми в любовта, в брака, стрес на  работното място.
Най-често блокират мускулите на шията, и на плешката под лопатката. Кръвоноснитие съдове се свиват и мускулната тъкан не се снабдява с достатъчно количаство кислород.
По този начин се забавя обмяната на веществата, отпадъчните продукти не се изхвърлят бързо извън организма и мускулът се схаща. Изпитваме неочаквана болка. За да я ограничим, започваме да „щадим” съответното място, т.е.преставаме да движим болезнените мускули. В резултата на това те още повече се схващат и болката нараства.За да изпълним задачите си, всеки мускул има нужда от движение, той трябва да остане в „бойна” готовност. Най-доброто лечение е раздвижването, но пациентите подсъзнателно се страхуват от него. Мануалната терапия спомага за премахване на блокажа.
Друга причина за болезнените блокажи са нервните и кръвоносни съдове, прищипани между два мускула. Това се случва често, особенно когато седим прекалено дълго неподвижно, например пред бюрото или при продължетелно пътуване с автомобил или при продължителна селскостопанска работа с навеждане. Едностранното продължително натоварване на някои мускулни групи е вредно.Мускулите се схващат и натискът върху нервите усилва болката.Ако в областта на блокажа има и притиснати кръвоносни съдове, мускулите получават както при измръзване, прекалено малко кислород и болката става пронизваща.
Масажите, облъчването с инфрачервена лампа, гореща вана, втриването на различни мехлеми разширава кръвоносните съдове, подобрява кръвоснабдяването и схванатите мускули и прищипнатите нерви постепенно се отпускат. В тежки случаи лекарят може да помогне с инжекция против спазъма. Най-добрите резултати обаче обикновенно постигат специалистите терапевти, които удивително бързо успяват да въстановят подвижността на схванатия мускул.

0 коментара :

Публикуване на коментар