ДОКУСНИ МЕ С НЕЖНОСТ

Доказано е , че нежнато докосване е истинско вълшебство.Премахна напрежението, укрепва тялото, подмладява.Според учените усещенията породени от докованията са особенно важни, защото цялата повърхност на нашето тяло(15 милиона нервни окончяния) реагират чувствително и жадуват да бъдат докосвани.Само върху 2 милиметра кожа на връхчетата на пръстите ни те са 700. Научните изследвания доказват, че децата не достатъчно галени от маймката, когато пораснат са по-затворени, лесно изпадат в депресии.По-уязвими са на болести, мозъчната им дейност и сънят им са нарушени, имат проблеми със социалните контати, особенно през пубертета.Склонни са към насилие.
Чувството на изолация у свързано с липсата на нежни докосвания, които имат особонно  социално значение.Ласките винаги за взаимни.Човек може сам да говори, да слуша, да гледа, да мирише и да вкусва.Нежността обаче се изживява двустранно.
В страните, където хората често се докосват,естественно и спонтанно, междучовешките отношения са по-силни.При народите, за които това е навик и едва ли не култ- италианци, французи, руснаци, турци, евреи- психоматичните нарушения са мног по-редки, отколкото например в Германия или Англия.Според специални проучвания се доказало, че най-малко се докосват англичаните, след това са германците. На първо място са класирани францизите- та се истински царе на нежността.



ПСИХИКА

ДОКОСВАНЕТО-
ВЪЛШЕБНА РЕЦЕПТА


Ласкавото докосване успокоява. Не само този, когото галим, но и нас самите.При това няма значение дали даряваме ласките си на човек, коте, куче или друга животинка.
За да се установи какво е влиянието на докосванията върху нервната система в Харвардския университет направили експеримент с няколкостотин студенти.Те се явили на изпит много по-спокойни, ако няколко минути преди това са галили куче или котка.Чувствали се по-самоуверени, показали по-добри резултати.
”Който нежно докосва другия, прави много за собственото си здраве и удължава живота си”, твърди шефът на една лондонска психиатрия.Пол Нюман разкрива разковнчието на дългогодишния си щастлив брак така:
„Тайната е в това, че никога не сме преставили да се докосваме.Винаги сме се прегръщали или докосвали пони за малко дори и през кризисни периоди.И едно погалване по рамото стига, за да прескочи искрата от единия към другия и връзката да се въстанови.”
Обаче психолозите и биолозите не са съвсем наясно дали тайната е в нервните импулси, електромагнитните вълни, така нареченита чакри, аури и т.н.Но пък за сметка на това, всички са убедени, че става въпрос за предаване и приемане на някаква форма на лична енергия.Енергия положителна, която дава сили и дори лекува. Доказателсва за това има и в Библията.Бог вдъхва живот на човек чрез докосване.Исус извършва четиринайсетте си чудеса чрез докосване.С устни докосваме светия кръст, благословия се дава с докосване  по главата.Лекарите знаят колко положително въздейства върху пацинтите техните жестове: ласкаво докосване на ръката, нежно погалване по главата, окуражителна прегръдка през рамото.



ПОЗДРАВЕТЕ
 С ПРЕГРЪДКА

Животът ще ви бъде много по-приятен и спокоен, ако се научите да дарявате ласки на другите.Сутрин поздравете децата с целувка или нежно докосване по рамота и няколко ласкави думи.По-често прегръщайте своите родители. Възрастните хора живеят във все по-голяма изолация. Един след друг си отиват от този свят роднини и приятели. Семейството- синове, дъщери, внуци, правнуци, трябва да крепим духа им и, да поддържа желанието им за живот. При среща с познати поздравете,подайте си ръка, а не само с кимване.Прегърнете през рамо притеснената си колежка-така ще свалите част напрежението. Запазете нежни ласки за пратньора или пратньорката.Изкуството да направиш другите щастливи с ласки и сам да изпиташ удоволствие от това не е сложно.Опитайте и сами ще се уверите!

0 коментара :

Публикуване на коментар