ДЪРВЕТАТА НА ЖИВОТА


От древни времена съществува поговорката „Който сади дървета обича хората”. Тя се потвърждава и от съвременната медицина. Те не са само отлични „чистачи” на въздуха, но и медикаментите приготвени от някои части на дърветата заемат почетно място. Например хининът салицилатите или камфорът.
Днес екстракти от дърветата се използват все по активно за лечение на някой ракови заболявания. Хората, които расаждали тихоокеански тис, нямали и най- малка представа, че екстрактът от неговата кора един ден ще бъде използван за лечение на рак на млечната жлеза и на злокачествени бенки (медаментът таксол). Същото важи и за онези които засаждали в църковните дворове европейски тис. Той се използва за приготвяне на антираковия медикамент  таксотер.
От най-дълбока древност селяните в някои азиатски страни и преди всичко в Китай засаждали дърво наричано от тях кси-шу (с ботаническото име Camptotheca accuminata). Засаждали го не само заради изключително хубавите му цветове, които се появяван през август, но и защото давало великолепни дарва за огрев. За 20 години надхвърляло 30 метра височина с диаметър на стъблото около метър. Учените обаче наскоро откриха че алкалоид, екстрахиран от кората на това дърво е много ефикасен за лекуване на рак на дебелото черво. Фармацевтичните фирми използвали дървото за да произвеждат иринотекан и топотекан. Резултатите от първите иследвания говорят за 30% излекувани от рак на дебелото черво.

0 коментара :

Публикуване на коментар