ЗАБРАВЕТЕ ЕГОИЗМА, ЗА ДА НЕ СТЕ САМОТНИ



По природа всеки човек е егоист.Който сам кове своето щастие се научава да  казва понякога „Не”, дори ако това да не е приятно  за другите.Провокативна теза ”Всички сме егоисти, но малцина разбират  как да напрявят най- доброто за себе си.” Повечето хора се съобразяват с околните, стремят се да бъдат обичани, харесвани и да получат признание за делата си .Една поговорка гласи:”Да мислиш за себе си е добре, но да мислиш само за себе си е лошо!”.Тя  съсвем ясно подчертава  разликата между господството над всичко и здравия полезен егоизъм. Правилата на живота в съвместия живот са смес от самоувереност, толерантност и съобразяване.Според ситуацията в обкръжението в личен и обществен план тази смес трябва да бъде разбърквана по друг начин. Защото всеки човек се отнася по различен начин с приятели, в семейството си или с колегите си. Според специалистите, свободата на отделния човек свършва там,където започва свободаната на другия.
КАК ДА РАЗПОЗНАЕМ ЕГОИСТИТЕ?
1.Пълнокръвният егоист.
Той се чувства роден за победител. За да запази този свой имидж, си позволява всякакави средства.в крае случай не се пира и пред интригите. Изисква аплодисменти, защото вярва че ги е заслужил Наясно е, че трябва да прикрива своя егоизъм и често се изявява като „вълк под овча кожа”.
2.Егоистът хитрец.
Обича да се просълзява, като играеки тази игра инжектира у другите лошо самочувствие.Так уж съчувстващия на другите егоист манипулира хората, с които работи или живее, за да ги впрегне и използва в постигането на совоите цели.
3.Социалният егоист.
Намесва се във всичко което се случва .Прикрива се под мантията на безкорисност, но планира живота на дуругите така ,че да лъска до блясък своя егоизъм.Неговият най-често прилаган трик е: „Хайде де свършим тази работа”. Ако не успее да постигне своето се прави на оскърбен. С товасвое оръжие той постоянно приклещва опонантите си и често стига до открито наосилие.
ЕГОИЗМЪТ Е САМОТА
Егоитите не притежават качества, необходими за истински човешки взаимоотношения. Хванати в пипалата на пристрастеността към своето АЗ те се издигат в своите позиции- живот, служба и т.н. Причините за такова поведение се крият във възпитанието им в детството. Или са били единствени деца, задоволени за всички свои прищевки. Или ако е трябвало да поделят благата и обичта на родители и близки заедно с братя и сестри у тях са били възпитавани в чувство на превъзходство над другите. Затова те днес искат всичко. Нали никой не жевее на самотен остров или сам на висок връх на паланината. Всички имат социални права и задължения и който не се събразява с тях остава сам и нещастен и в личен и в обществен план.
ДА СПРАВИМ СЪС СУПЕР ЕГОИСТА
1. Откажете му, когато сте убедени, че иска да ви прецака. Ако се и зненада от реакцията ви , ще е затова, че досеа не ви е преценил като човек, който отстстоява позицията си .
2. Намерете начин да очертаете границите, които той не трябва да нарушава. Само който ясно показва „ До тук”- нито крачка „повече”успява да защити своите интереси. Не се поддавайте на уговаряне.
3.Ако нищо не помага прекратете връзката с непоправимия егоист.


0 коментара :

Публикуване на коментар