БИКОЛЕЧЕНИЕ ПРИ ХИПЕРТОНИЯ


Хипретонията-високото кръвно нялгане е често заболяване. При напредналите стадии тя се лекува  комплекстно –с медикаенти, билки,диети. Прилагането на билколечението повлиява благоприятно, особенно за начална и лека степен на болестта, при временно увеличение на налягането, при сезонни неразположения и т.н. Домашното лечение е желателно да е под наблюдението на лекар. Прилагат се единични билки или билкови смеси от нетосксични лечебни растения, които са евтини, ефикасни и лесно се намират.
Горска ягода.
Супена лъжица от ситно стрити сухи листа в 250 мл. вряла вода киснат 2 часа и прецеданата течност се пие по 1 винена чаша 3 пъти дневно или настойка от 2 чаени лъжици сухи ягоди в 250 мл.врялавода.
Глог.
Запарка от 1 супена лъжица сухи цветове, листа или полдчета в чаена чаша вряща вода след охлаждане и прецеждане се изпива на части за един ден.Слабо понижава налягането, засилва сърдечната дейност Няма ефект при декомпнесация.
Бял имел.
В 500мл.вода се вари 10 мин.1 супена лъжица суха начукана билка и се пие по 1 винена чаша 3 пъти дневно.(Повишените дози са отровни!).
Чубрица.
2 супени лъжици стрити сухи връхчета, в 1/2л. кипяща вода престояват до охлаждане. Пие се 3 пъти на глътки.
Чесън.
Една главичка с купичка кисело мляко за вечеря.
Билкова смес.
(при висока хирпертония или напреднал стадий). Кимион и седефче-по 50гр., маточина и валериана- по 15 гр., глог и зимзелен- по 20гр. и бял имел -30 гр.От сместта една пълна лъжица се запарва в 1 чаена чаша вода и охладена и прецедена се изпива на части за един ден.

0 коментара :

Публикуване на коментар