БИЛКОВИ ЗАЛИВКИ ЗА САЛАТА


Приготвят се лесно, полезни са, а и придават неповоторим аромат на всяка салата.
1.Олио:
Измити и отцедени от водата босилек, мащерка или розмарин се смесват с олио(зехтин), сипват се в бутилка, която се затваря добре с капаче.Държи се на тъмно 2 седмици. Всеки ден бутилката се разклаща добре. След като се прецеди олиото се използва за салати.
2.Оцет:
Прави се като олиото като се използва качествено вино или плодов оцет. Подправките и виното се наливат в стъклена бутилка -прецежда се след три седмици. Подходящи са мащерка, копър, майоран, босилек,кербел силвия или естрагон.
Количество за 500 мл.оцет или олио:
6 супени лъжици ситно нарязани подправки или клончета. Ако готовата смес не е достатъчо ароматна, може да се поставят още подправки, които отлежват още 3 седмици.

0 коментара :

Публикуване на коментар