Приготвят се
лесно, полезни са, а и придават неповоторим аромат на всяка салата.
1.Олио:
Измити и
отцедени от водата босилек, мащерка или розмарин се смесват с олио(зехтин),
сипват се в бутилка, която се затваря добре с капаче.Държи се на тъмно 2
седмици. Всеки ден бутилката се разклаща добре. След като се прецеди олиото се
използва за салати.
2.Оцет:
Прави
се като олиото като се използва качествено вино или плодов оцет. Подправките и
виното се наливат в стъклена бутилка -прецежда се след три седмици. Подходящи
са мащерка, копър, майоран, босилек,кербел силвия или естрагон.
Количество за
500 мл.оцет или олио:
6 супени
лъжици ситно нарязани подправки или клончета. Ако готовата смес не е достатъчо
ароматна, може да се поставят още подправки, които отлежват още 3 седмици.
0 коментара :
Публикуване на коментар