КОГАТО ЧИСТИТЕ


Парчето кожа, с което миете прозорците, изпирайте винаги със сапун, а след това го изплакнете добре в солена вода. Така кожата запазва мекотата си  и по-дълго ще ви служи.
Ако дневната ви мирише на тютюн, сложете на подходящо място  съд с разтворна в оцет хролна вар .Затворете за няколко часа плътно стаята и после добре проветрете. Миризмата от постелките и тапицерията просто ще изчезне.
Листата на стайните растения ще придобият блясък и свежест, като ги измивате  с разредено с вада прясно мляко.
За да не капе восък от свещите преди запалване ги намажете с влажен сапун.
Когато обличате отново кълъфките на възглавниците пъхнете между тях ароматични сушени треви-лавандула, жасмин. В стаята ше нахлуе нова свежест.
За да измиете по-добре шишетата пуснете в тях начупени черупки от яйца.
Мътни шишета се изчистват като се пълнят с гореща оцетена вода, една шепа сол и и ситно нарязани картофи. Оставят се да престоят няколко часа, после сместта се разклаща силно и шишетата се изплакват с чиста вода.
С каша от счупени черупки от яйца, готварска сол и оцет се чистят мазни тигани и особенно медни съдове.
Ако не можете да замените стария замърсен и на места напукан линолеум за до го подновите постъпете така:
Измийте го, изсушете го и минете отгоре с парцал натопен с прясно мляко или парафин. След три часа изтъркайте енергично с мека кърпа.
Ако искате линонеумът ви да е издръжлив и да ви служи дълго време три месеца след като сте го засляли го намажете с безир и внимателно изтъркайте с мека кърпа.
Пода от боядисани дъски търкайте със смес от топла вода и нишадърен спирт (супен лъжица на литър вода). Когато изсъхне намажете с тънък слой ленено масло. То съхне бързо и  придава блясък на дъските .Боядисан с емайлова боя под ще блесне, ако се измие с вода, малко оцет и нишадър.
За да измиете добре домакинските съдове, фаянса в кухнята и банята си пригответе евтин и лесен домашен гел.
Кипнете 3 литра вода  и сипете в нея 250 гр. ситно настъргани  праченца от стари сапуни, които предвидливо сте запазили.(Ако нямате един калъп за пране ще ви свърши работа). Добавете 2 супени лъжици прах за пране , 2 супени лъжици сода за хляб и варете  докато всичко се стопи и стане на гъста като мед каша.Оставете да истине и ще имате 2 литра домашен гел.

0 коментара :

Публикуване на коментар