АРОМАТИЧНИ ПОДПРАВКИ

Черен пипер.

Това са неузрелите плодове на многоцветно увивно растение,произхождащо от Индия и райони.Плодовете съдържат етерично масло със своеобрзен вкус и аромат,терпени, алкалоиди (пиперин),въглехидряти,мазнини вещества, дъбилни и ароманти соли, витамин С и др.Под влияние на някои източни национални кухни (турска, арабска, индийска) черният пипер е навлязъл като подправка доста отдавна в нашата национална кухня.Цели и счукани зърната на черния пипер се употребяват при приготвянето на зеленчукови, местни рибни и дивечови ястия, колбаси, суджуци, салати и супи. При злоупотреба обаче с черния пипер се получават възпалителни заболявания на отделителната система.

Бахар.

Това са узрели и исушени плодове на многогодишно храстовидно растение, което вирее на Антилски острови в Америка.Използват се за възбуждане на апетита като стимулатор на стомашната секреция и тонизиране на нервната система.Употребява се при приготвяне на супи, сосове, зеленчукови ястия, маринати, месни консерви, суджуци, луканки и др.

Кимион.

Предполага се че неговата родина са земите на северната и централната част на Европа и Азия.Като се използват плодовете, които имат характера на парлива миризма и пикантен сладникаво-горчив вкус.Намира приложение при приготвянето на колбаси,суджуци, кебапчета, за ароманизиране на тестени изделия, трушии и различни ястия. В някои части на страната ни от свежите млади листа на кимиона се приготвят салати или вкусни чорби.

Индийско орехче.

Като подправка си използва ядката на плодовете на много ароматнои вечнозелено дърво ,което се среща на Молукските острови и е култивирано в страни като Индия, Индонезия, Бразилия. В нашата кухня намира приложение при приготвяне на супи, сосове, яхнии, дивечови ястия, салати хлечни изделия, сладкиши, консерви.

Анасон.

Използват сивозелените плодове на растението родина са бреговета на Източното Средиземноморие и Мала Азия.Поради приятния им мирис и сладникав вкус се използват като подправка на сосове, яхнии, месни ястия, млечни продукти, квас, хлебни и сладкарски изделия.

Магданоз.

Широко употребявано още от древността наша подправка, съдържаща много витамин В, С, Е, К и соли.Магданозът ароматизира и бульони, включва се като съставка на много консерви, а листата му се използват за украса на много салати, печено месо или риба, както и при приготвянето на пюрета, сосове, яхнии.

Копър.

За неговата прародина се счита Персия Източна Индия.Копърът има характерна, специфчна, приятна миризма и своеобразен вкус.В националната кухня ситно нарязаните листа на копъра се употребяват за ароматизиране и витаминизиране на салати, таратори, сосове и яхнии, сушенитте листа при- консервиране и приготвяне на трушии, стеблата приготвяне на кисели краставички плодове при производство на хляб и бисквити, а изсушените семена счукани и смесени с други подправки за домашни наденици и колбаси.





Дафинов лист.

Използват се продълговатите кожести листа на дафиновото(лавровото) дърво, чиято родина крайбрежията на Средиземноморието, Мала Азия.Използва се за мариноване на зеленчуци, гъби, за ароматизиране на ястия, както и при приготвяне на рибни и местни консерви.Той придава своеобразен  аромат на супи, сосове, сладкиши и ликьори.При приготвянето на ястия се постава 10 мин. преди края на топлинна обработка, тъй като при продължително престояване в храната и придава горчив вкус.

Чубрица.

Използват се пресните, както и изсушените листа на едногодишното тревисто растение, растящо в страните с умерен климат.Има силна характерна миризма и парлив вкус. В някои случаи черния пипер.Прибавя се към трудносимлаеми храни като фасул, краставици, за подобряване на вкусовите качества на лещата,зеления грах, печеното свинско месо, салати, ястия и др.






Джоджен.

Използват се листата.Отдавна се използва националната ни кухня като подправка на салати, супи, ястия от зрял фасул, зеленчукови и ястия,безмсни и месни консерви.

Естрагон.

Отглежда се заради надземната му част, която съдържа ароматично вещество и витамин С. В прясно и сушено състояние естрагоновите листа са използват за арматизиране на салати, зеленчукови и месни ястия, супи, сирене, кисело мляко, при консервиране на краставички, домати, гъби, при приготвянето на маринати.

Майоран.

За неговата родина се приемат страните разположени в Западна Африка.В древността растението е било култивирано в Египет, Гърция, Рим.Намира приложение за араматизиране на вина, като подправка на колбаси и бира, а листата и цветните му пъпки-при приготвяне на консерви, салати, месни , рибни и зелечукови ястия, на които придава приятно възгорчив вкус.



Мащерка.

Познати са 15 вида и подвида на това растение разпространено почти навсякъде унас.Тя сеприлага прясна или сушена като подправка на много месни и постни ястия и супи, яхнии от фасул, грах, бакла, сосове, при приготвянето на салати и трушии-кисели краставички.

0 коментара :

Публикуване на коментар