Отлично средство за измиване на зъбите са стърготини от
препечен хляб или малко лимонов сок в чаша с вода.
Ръцете не се папукват , ако след работа се изплакнат в малко
винен оцет.
Сълзенето на очите при белене на лук са отстранява, ако през
врема на беленето му се поставят в голям
съд пълен с вода, коато поглъща миризмите.
Една чаена лъжачка оцет, сипан в мазнината за пържене пречи на пържените работи да попият много тлъстина.
За да се избистри мътен оцет , прибавяме един литър две
чаени лъжички прясно мляко, разбъркваме силно и оставяме да престои едно
денонощие.Избистрения оцет се оттделя от утайката, която е поднала на дъното на
съда, като се отлее внимателно.Ако оцета не е добре избистрен повтаряме опита.
Мътни шишета се чистат по следния начин:
Напълват се с гореща оцетена вода , към която се прибавя
една шепа сол и няколко филийки сурови картофи.Шишетата така се оставят няколко часа са постоят,
после се разтръскват добре и се изплакват с чиста вода.
Потъмнелите огледала се чистят най-добре с парцалче напопено в каша от стрит
тебешир, вода и оцет.
Скърцащите врати да се намазват с вазелен , а не с олио ,
което бързо изсъхва.
Лъснати дрехи се гладят през мокро парче, след което се
изчеткват с твърда четка и след това пак
се гладят през парче.В последният момент ютията се понатисква смокрото
парче и пак се вдига.
Пресни накъсани цветя ще запазите за по-дълго, като ги
потопите в солена вода.
Ножовете никога не бива да се оставят върху гореща фурна,
защото в такъв случай острието им се нагрява, посинява и стоманата се
разваля.Поради това ножавете губят своята здравина, острота и еластичност.
Стъклените съдове и прибори се чистят отлично, като се
измиват с вода , в която са капнати няколко капки оцет и лъжичка сол.
0 коментара :
Публикуване на коментар