КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕ ЕДНА ДОМАКИНЯ


Отлично средство за измиване на зъбите са стърготини от препечен хляб или малко лимонов сок в чаша с вода.

Ръцете не се папукват , ако след работа се изплакнат в малко винен оцет.

Сълзенето на очите при белене на лук са отстранява, ако през врема на беленето му се поставят в  голям съд пълен с вода, коато поглъща миризмите.

Една чаена лъжачка оцет, сипан  в мазнината за пържене пречи  на пържените работи да попият много тлъстина.

За да се избистри мътен оцет , прибавяме един литър две чаени лъжички прясно мляко, разбъркваме силно и оставяме да престои едно денонощие.Избистрения оцет се оттделя от утайката, която е поднала на дъното на съда, като се отлее внимателно.Ако оцета не е добре избистрен повтаряме опита.


Мътни шишета се чистат по следния начин:
Напълват се с гореща оцетена вода , към която се прибавя една шепа сол и няколко филийки сурови картофи.Шишетата  така се оставят няколко часа са постоят, после се разтръскват добре и се изплакват с чиста вода.


Потъмнелите огледала се чистят  най-добре с парцалче напопено в каша от стрит тебешир, вода и оцет.

Скърцащите врати да се намазват с вазелен , а не с олио , което бързо изсъхва.


Лъснати дрехи се гладят през мокро парче, след което се изчеткват с твърда четка  и след това пак се гладят през парче.В последният момент ютията се понатисква смокрото парче  и пак се вдига.

Пресни накъсани цветя ще запазите за по-дълго, като ги потопите в солена вода.

Ножовете никога не бива да се оставят върху гореща фурна, защото в такъв случай острието им се нагрява, посинява и стоманата се разваля.Поради това ножавете губят своята здравина, острота и еластичност.


Стъклените съдове и прибори се чистят отлично, като се измиват с вода , в която са капнати няколко капки оцет и лъжичка сол.

0 коментара :

Публикуване на коментар