АКО НЯМАТЕ ХЛАДИЛНИК

Ако хладилникът не работи или отивате за няколко дни на почивка на палатка:

Месото може да запазите един-два дни, ако го обвиете в платнена кърпа, овлажнена със силен оцет. Преди да го готвите, измийте със студена вода. Намазано със сок от лимон, оставено на открито под марля или в шкафче с мрежа, месото може да се запази прясно един-два дни дори и в най-силните горещини. Изпържено в малко мазнина и леко посолено, то също може да издържи няколко дни.

Месо и риба могат да се запазят .за по-дълго време пресни, ако между парчетата се -нареди- коприва и се завият във влажна кърпа. Този начин се препоръчва на рибарите. Прясната риба, наредена в кошницата с коприва помежду, не губи хранителните си качества.

Яйцата намажете с мас, завийте в хартия, наредете ги в кошница и я закачете на проветриво място. Или: намажете ги с белтък, оставете да изсъхнат, обвийте в хартия и тогава ги наредете в кошница.

Маслото се запазва по-дълго време прясно, ако го завиете в пергаментова. Хартия и го сложите в много солена вода. Отгоре захлупете с чинийка. Може да завиете в кърпа, навлажнена с о ц е т и вода. Или: поставете го в порцеланов или стъклен съд, отгоре залейте с вода, която сменяйте всеки ден, а съда поставете в по-голям с подсолена вода.

Магданозът и копърът се запазват за дълго време свежи и ароматни, ако се поръсят обилно със сол и се поставят в незахлупен буркан.

Увяхнал зеленчук се освежава, к а т о се наръси със студена вода и се захлупи в съд за един час.

Пресните зеленчуци, за да останат свежи, трябва да се сложат в найлонова торба, която се
завързва или защипва. Поизсъхналите лимони и портокали потопете за миг в топла вода и ги увийте в кърпа. Стават свежи, Маслините дълго време се запазват вкусни, ако ги оставите да постоят 1 ч в студена вода, след това на-бучете всяка маслина с вилица (може и без това), наредете ги в стъклен буркан и залейте догоре с олио, като помежду им сложите резенчета лимон. Олиото от тях по-късно може да употребите за салата.

Млякото не прокисва и се запазва по-дълго време (1—2 дни), ако се кипне със захар (1 лъжичка захар на 1 л мляко).

А ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ ...

От листата на зелената мента може да направите вода за освежаване дъха на устата. Сложете 15 – 20 ментови листа в 0,5 л алкохол (спирт), запушете бутилката и я оставете 6 -7 дни на слънце. В чаша вода слагате само няколко капки от този ментов алкохол и изплаквате устата.

За да пропъдите мухите и комарите от стаята, поставете на котлона да ври леко съд с оцет.

Мравките може да унищожите по следния начин?: в непотребен съд сипете 2 чаши гореща вода, прибавете 1 чаена лъжичка боракс, чаша захар и лъжичка мед. На местата, където се забелязват мравки, поставете чинийките с по 10-2 лъжички от сместа. За да не изсъхва течността, в дъното на чинийките поставете парче памук. В първите дни сменяйте течността всеки ден. Гнездата на мравките залейте с вряла вода.

Миризма на лук от ръцете ще отстраните, като ги изтриете с варен картоф.

Обелените ябълки, круши, гъби, полети с лимонов сок или потопени във вода с лимонов сок, не потъмняват.

Рибата, полята след изпържването и с лимонов сок, става по-вкусна и по-лесно смилаема.

Няколко капки лимонов сок във водата, в която варите ориз, го правят по бял.

Емайлът на умивалника или ваната ще добие блясък, а петната от ръжда ще изчезнат, като се натрият с парче лимон.

Сребърните украшения, почистени с лимонов сок, после изплакнати с гореща вода и веднага подсушени, получават мек блясък.

Потъмнелите медни съдове се чистят с парче лимон и сол.

Компотът от сушени сливи получава приятен вкус, ако сливите се варят в руски чай, а накрая се добави лимонов сок.

Петната от никотин по пръстите се почистват с оцет или лимонов сок.

В банята огледалото няма да се изпотява, ако от време на време се намазва с памуче, напоено с лимонов сок. След това повърхността се избърсва със сухо парче плат.

И още един съвет: накиснатият за 5 минути в гореща вода лимон става по сочен.

0 коментара :

Публикуване на коментар