МАЛКИ СЪВЕТИ – ГОЛЯМА ПОЛЗА!

За да проверите дали маята за хляб е годна за употреба, откъснете малко парченце и го пуснете във вряща вода. Ако изплува на повърхността, значи маята е прясна.

По-големи количества брашно ще запазите от насекоми и влага, ако сложите в чувала няколко парчета дървени въглища, поставени в торбичка.

Маслото при загряване няма да потъмнее, ако предварително изсипете в тенджерата или тигана една лъжица олио.

Когато приготвяте сладки от парено тесто, прибавете набухвателя, когато тестото е изстинало, в противен случай той ще действа много бързо.

За да отстраните миризмата на вино или ракия от бутилките или на парфюм от шишенцата, налейте в тях разтвор от оцет и малко сол и разклатете силно. След това изплакнете с чиста вода. Ако е необходимо, повторете процедурата.

Хавлиените кърпи за ръце ще станат по-красиви и по-меки, ако преди да пране ги накиснете за известно време в солена вода.

Картофите ще се сварят по-бързо, ако прибавите към водата малко олио.

Мармаладът ще пръска по-малко, ако най-напред захарта се карамелизира и след това се прибавят плодът и водата.

Алуминиевите съдове ще възвърнат блясъка си, ако в тях сварите вода с ябълкови кори.

Миризмата от чесън или кромид лук от ръцете ще отстраните, като ги измиете с утайка от кафе и след това ги изплакнете.

Люспите от рибата ще отстраните по-лесно, ако я напръскате с оцет или я натриете със сол и оставите да стои така 15 минути.


КАКВО ЛЕКУВА ЧЕСЪНЪТ?


Чесънът (алиум сативум) отдавна се цени от много народи като надеждно лечебно средство. Народната медицина в много страни го прилага при най-различни страдания – от инфекции до диабет и сърдечни заболявания. В съвременната медицина обаче няма място за вярвания, ако не са подкрепени от доказателства.
Кой въздействия на чесънът могат да бъдат научно доказани и на кои вещества се дължат тези въздействия.

Противомикробен ефект. Той е известен отдавна. Екстрактът от чесън пречи на растежа на микроорганизмите. По-малко известно е, че чесънът има и противогъбични свойства. И в много слаба концентрация изсушеният цялостен извлек от чесън действа против различни гъбички, например млечница (кандида албиканс). Има наблюдения от първата световна война, според които войници, приемали чесън, са показали устойчивост спрямо дизентерия и други инфекции.

Намалява ли чесънът съдържанието на холестерин?

В едно клинично изследване е установено че ако се приеме воден екстракт от чесън, холестериновите стойности при хора с висок холестерин спадат средно с 28,5 на сто.

Фибринолитичен ефект. Чесънът има свойство да въздейства на фибрина – белтъчно вещество в плазмата на кръвта, което подпомага съсирването и. Даването на чесън – и при опити с животни, и клинично с хора – има за резултат фибринолитично действие, т.е. намалява опасността от тромбоза. При пациенти с инфаркт това въздействие се е увеличило с 95 на сто.

Намалява слепването на кръвните плочки – тромбоцитите. Слепването на тромбоцитите в кръвта и оттам в образуването на тромби (кръвни запушалки) може да бъде намалено с чесън както в епруветка, така и „на живо” въздействието се дължи на едно слуфидно съединение което беше идентифицирано и синтезирано от японски учени. То съставлява 4 до 10 на сто от чесъна. Необходимо е 100 до 150 грама чесън, за да се получи ефект, който продължава 1 до 2 часа.
Увеличеният холестерин, намалената фибринолитична активност и увеличената склонност към слепване на тромбоцитите се смятат за факторите, причинители на атеросклерозата. А чесънът действа благотворно върху всичките три фактора.
При това с него не са наблюдавани странични явления, докато медикаментите, употребявани при заболяванията, за които става дума, имат значителни странични въздействия.

0 коментара :

Публикуване на коментар