ДРЕХИТЕ И ДРУГИ ПРИНАДЛЕЖНОСТИ

Дрехите от цветно кадифе – сака, манта, които не се перат, се изчеткват добре от праха, якетата се почистват с бензин, а по-овехтелите и замърсени места се търкат с разрязана глава лук в посока на косъма, като платът се държи изопнат от опаковата страна върху пара. След това мястото се изглажда със слабо нагорещена ютия, пак от обратната страна, като платът се държи във въздуха.

Тъмното кадифе се почиства, като се търкат петната срещу посоката на косъма с парче натопено в терпентин. При по-дълго носене на някои места платът се излъсква. Те се навлажняват от обратната страна с чист спирт, после платът на това място се опъва върху съд с вряла вода, като се оставя около 15 минути парата да преминава през кадифето. Изчетква се с четка, върху която са капнати няколко капки газ, а после в обратна посока.

Кожените дрехи с дълъг косъм се изчистват основно всяка година. Дали кожата е мръсна и мазна, ще познаете, прекарате пръсти срещу косъма. Ако космите залепват и се сплъстяват, това означава, че почистването е наложително.
Ако се случи да се намокри, изтръскайте дрехата и я изсушете бързо далеч от огъня. Разстелете изсушената дреха върху маса и я посипете с борова киселина на кристали. Оставете да престои така няколко часа. Изтърсете, изчеткайте леко по посока на космите и я окачете да се проветрява.
Кожените дрехи се държат на хладно и сухо място. При нужда чистете якетата и маншетите с мека четка, натопена в бензин. Попийте след това с чисто парче трико и оставете да се проветряват.

Палтата от лицева кожа никога не се сушат близо до печката. Трият се с вазелин или глицерин и се лъскат с вълнена кърпа.

Мокрите кожени ръкавици се изтриват с чиста кърпа, изопват се и се оставят бавно да съхнат (не близо до печката). Много тесните ръкавици се разширяват, като се оставят за няколко часа между мокри кърпи, после се надуват с въздух и се слагат да изсъхнат на ръцете. Ако кожените ръкавици са станали корави, търкайте ги с рициново масло. Изтърканите места на черните ръкавици се освежават със смес от бадемово масло и мастило.

Бели ръкавици, които могат да се пекът се обличат и се търкат в топла сапунена вода, както се мият ръцете. От студената или от вода без сапун, ръкавиците стават корави. После се изцеждат, надуват се и се оставят да съхнат на сянка. Преди да са напълно сухи, ръкавиците се търкат между ръцете, за да станат по-меки.

Ръкавиците, които не търпят пране, се чистят с бензин. Слагат се на ръцете и в съд с бензин се търкат една в друга, както се мият ръце. После се изтриват с чиста кърпа. Свалят се, изпират се още веднъж в чист бензин и с кърпа се подсушават върху маса.
Сушат се далеч от печката.

Чантите от кожа се измиват внимателно с неварено прясно мляко или с бензин. После се намазват с безцветен крем за обувки и се лъскат. Държат се далеч от печка или радиатор. Ако чантата се е замърсила, измийте я в сапунена пяна, след което я изплакнете добре и изтрийте със сух фланелен парцал. Не се тревожете, ако след измиването цветът е малко потъмнял. Достатъчно е леко да натриете чантата с восък и кожата ще придобие предишният си блясък.

Чантите от имитация на кожа, мушама или пластмаса също не трябва да се държат близо до огъня. Те се почистват с влажен парцал или се мият със сапунена вода.

Коженият куфар също се почиства с топла сапунена вода, след изплакването добре се подсушава с мек парцал. От време на време мажете куфара с безцветен крем или вазелин. Когато не го ползвате, поставете го в калъф и завийте в парче плат.

Мокри лодени
трябва да се четкат веднага с мека четка в посока, обратна на влакната.

Летните дрехи се пазят през зимата добре изпрани, но не изгладени или колосани. От шапките се свалят гарнитурите и подплатите. Всичко замърсено или изпотено се почиства. Захабените места под мишниците се почистват много внимателно със стоплен на водна баня спирт. Светлите обувки се изчистват, слагат се на калъпи или се запълват с вестници и се завиват в хартия или се слагат в специални торбички.

Очилата не се изпотяват при внезапна смяна на температурата, ако се натъркат със сапун или глицерин и после се изтрият с ленена кърпа, но не с кожа.

0 коментара :

Публикуване на коментар