МЕТЕОРОПАТИЯТА-ВИЛИЯНИЕ НА АТМОСФЕРНИТЕ УСЛОВИЯ ВЪРХУ ЗДРАВЕТО


Много са смущенията, които човек изпитва при промяна на времето-наболяване на ръката когато навън стане влажно,усилване на главоболието в дъждовни дни...
Според метереопатията- нов клон в медицината, метеорологичните условия определят влиянието на здравословното състояние на човека.
Два вида са атмосферните условия, които предизвикват смущения в човешкия организъм.
Първият обхваща сезоните, температурата на въздуха, ветровете, атмосферното налягане, електромагнитните вълни и слънцето.
Вторият- дъждовете облачността, мъглите, влагата. Смущения в дихателните пътища, сърдечно съдови и храносмилателни смущения, ревматични и нервонопсихически растройства, кожни дефекции са някои от неразположенията , дължащи се на промяната на времето.
Всъщност, не всички хора реагират по един и същ начин на атмосферните влияния. Някои дори изобщо не реагират на резките  атмосферни промени или определени слиматични фактори, докато у други те предизвикват  специфични реакции на организма, чиито мехенизъм още не е изяснен.
Особено чувствителни към промените на времето са емоционалните раздразнителните, чувствителни и нервни хора.
Какви ракции предизвикват някои от стоменатите климатични явления?
Ветровете.
Те имат определено отрицателно явление. Най-неприятни са  сухите и горещи югаизточни ветрове. Те са причина за безсъние, главоболие, астения,ревматични болки, пурит (силен кожен съреж), .докато силните студени  ветрове не са толкова опасни и оказват влияние на организма, само когато човек е бил изложен на прякото им действие. Тогава той се разболява от простуда. Северните и североизточните ветрове също предизвикват смущения в съня, мигрени и невралгии. Каква е причината? Ветровете са съпитствани  винаги от голяма концентрация на положителин йони във въздуха. Това са заредени с електричество частици, които в голямо количаство вредят на организма. Освен това вятърът бързо разпростанява във въздуха най- различни микроби, които причняват възпаления на гърлото , конюктивити, хрема.
Атмосферно налягане.
Атмосферата упражнява върху телата сила, която непрекъснато се променя и която може да  бъде измерена с живачен барометър. Изменено скоковете в налягането са причина за различни смущения. Достатъно е да си помислим какво става когато отидем на планина. Колкото повече се изкачваме, налягането пада, въдухът става по-рядък и от това следват известни неразположения. Усещане за умора при най-малко натоварване е тежест в краката, липса на сили- това са обикновенно симпотомите, които съответстват на непоносимостта на организма  спрямо внезапните промени в атмосферното налягане.
Слънцето.
Въпреки, че прекаленото излагане на ултра виолетови лъчи UVB, може да предизвика изгаряния, клетъчно остаряване, възпаление, зачервяване, и дори рак на кожата, тези лъчи имат важно значение за зравословното състояние на човека. Не случайно слънчевата радиация се използва в медицината за хелиотерапия, която всъщност означава прилагане на изкуствени слънчеви лъчи с кварцови лампи върху цялото тяло или части от него. Този вид терапия се използва при рахит, чупливост на костите или рани, които трудно зарастват.
Лошото време.
Облачното, мъгливото, или дъждовно време оказват отрицателно действие върху човешкия организъм, като най-силно тай реагира при буря .Някои хора усещат различни смущения дъго време преди тя да се разрази.С наближването и смущенията се засилват все повече. В този случай влажността, горещината, вятърът и силният електричяски заряд са факторите, които се комбинират и действат особено неблагопиятно върху страдащите от  хормонални смущения: те изпитват свръх възбуда, мускулно напрежение следвано от неадекватност, умора, изпотяване, главоболие, световъртеж.
Температура на въздуха.
Силният студ или горещина могат да  блокират центровете за терморегулация на нервната система. Нетърпимата горещина предизвиква топлинни удари и неразположения, дължащи се на обезводняване на организма и загубата на минерални соли. Докато студът може да предизвик  възпаления и зачерваване на лицето, краката, ръцете,и  дори микротромбози(малки съсиреци кръв, които запушват капилярите).
Как да си помогнем.
Въпреки, че не съществува истинско лечение, за метереололичнните смущения, някои предпазни мерки , както е някои лекарства не биха били излишни. През зимата е препоръчително да се вземата в добавка витамини А, С и Д, които засилват имунна система .Докато витамните от групата В пречат на бързото изразходване на кислорода(което може да доведе до  сърдечно съдови проблеми), помагат при по-високо мускулно натоварване, регулират нервната система и правят организма по-устойчив на резко промени във времето.

0 коментара :

Публикуване на коментар