АКО ИСАТЕ ДА УСПЕЕТЕ, РАЗЧЕТЕТЕ ДЕНЯ СИ ДО МИНУТИ

Хората, които са преуспели в кариерата , са си избрали тактика”пестене на време”.Човек може да намери времето за да свърши всичко това , което иска ,твърдят те.Ето някои по-важни правила преопръчани от американски автор.

Определете си приоритети.

Високоорганизираните хора си набелязват главните задачи, които трябва да имат предимство в дейността им през деня.Докато не си изработите чувство за приоритетите може да работите цял ден и пак да сте твърде далеч от целта, която сте си поставили. Един от начините да си подредите главните задачи степенувайки ги по важност е да направите списък. Набелязвайте пръвостепенните 10 задачи, които трябва да свършите през следващия ден и да ги отмятате в хода на работния ден. А най-добрия начин да изпълните всички поставени задачи е да определите предварително точния час и времетраене на всяка задача.


Работете с клишета.

Повечето от хората, които искат да напреднат в кариерата отделят много време да пишат лични писма или бележки на благодарност, съчувствие или поздревления.Но се пести много време ако се разчита на готови клишета.Променят се само някои ключови думи и им се прибавят точните имена, цифри, дати.а за да присъства и личния момент, в края на готовата фраза се изписват няколко думи на ръка.


Телефонните трикове.

Може ли в наши дни да се извърши каквато и да била дейност без телефон? Естествено не.Но преуспяващите просто са си изработили стратегия как да разговарят по телефона.Преди да се свържат със съответния пратньор си нахвърлят бележки какво точно трябва да кажат и го казват ясно,сбито и кратко без да протакават разговора и да бъбрят за моловажни неща от рода на времето, мача.Ако се случи някой да ви търси във ваше отсъствие, постарайте се веднага да му се обадите, защото тогава е най-голяма вероятността да гонамерите на работното му място.



Не отлагайте-направете го сега.

Много хора губят доста от времето си като се „навиват да се подготвят да се захванат с нещо...”Те губят толкова ценни минути да се настройват да започнат някаква работа, че често пъти не им остава време да го свършат.Ако просто се „гмурнете” в задачата и дори и да ви е неприятна ще видите колко бързо ще ви тръгне.Запомнете поговорката :Най-доброто време да се засади едно дърво е било  преди 20 години ,следващия най-подходящ момент е СЕГА.

Деликатно напомняне, че времето изтича.

Когато имате делова среща още в началото
предупредете с колко минути разполагате, за да не се налага после да прекъсвате събеседника, ако той се впусне в подробности. В този случай той ще оргенизира времето си и ще изкаже бързо и сбито всичко, което трябва.Ако все пак се налага да прекъснете, има няколко деликатни начина да покажте, че времето изтича:
Правете по-дълги паузи или започнете да подреждате папките си. Или се опитайте просто да ускорите темпото с думите:
„Съжалявам, но времето напредва има ли още нещо въху което да се спрете”.


„Бих желал но...”

Всички получаваме покани за срещи или събития на които не желаем да присъстваме.Най-простия начин е да кажем вежливо:
„Бих желал да дойда, но не съм в състояние да дойда тази вечер.”
Никога обаче не обяснявайте защо- вашити приятели не очакват това от вас, а противниците ви не биха ви повярвали.

Използвайте техниката.

Ако си водите бележки в службата вместо в лично тефтерче ги влагайте в компютърната памет.Освен това дългите опашки, уличните задрастванията и други, които гълтат повече време, може и да избегнете като свършвате определената работа извън пиковото време.Ако пазарувате, то го направете рано сутрин или по-късно вечерта когаго няма толкова хора.Спестете си нервите от шумните тълпи и периоди около големите празници като купувате от рано подаръците, а най-добре е да ги набавяте по малко през цялата година. Ще спестите време и няма така да се отрази на  финансите ви.И не забравяйте, че когато свършите някаква задача или избегнете някое затруднение, вие не само пестите времето си , а правите живота си по-приятен и по-лек.

„Обичаш ли живота”-запитал веднъж Бенджамин Франклин.”Тогава не пилей времето си ,защото животът се състои тъкмо от този материал”.

0 коментара :

Публикуване на коментар