ЗЕЛЕТО В КОЗМЕТИКАТА




Зелето съдържа аминокиселини, много минерални вещества( калций, калий, фосфор, сяря)е витамини(С, В, К, И и др.) въглехидртани( глюкоза, захароза,фруктоза и захари).       Употребено външно под форма на компрес, е чудесен дезинфиктант, ускорява  зарастването на рани от изгаряния и други незарастващи рани и е великолепно средство в случай на ухапване от пчела, оса или паяк.
Кашичка от пресни зелеви листа в комбинация  с яйчен белтък дава по-лечебен ефект при налагане  върху изгорени места, нагноили рани и ухапвания от животни.
Накълцани и сварени в мляко листа  при смесване с трици  се препоръчва   за налагане на кожата при мокри екземи.
Отвара от пресни листа или семена се използват за миена на косата при пърхут.А при гнездово оплешивяване втривайте всекидневно и енергично сок ото зеле  в областта на болното място докато настъпи оздравявяне.

ПРИМЕРНИ РЕЦЕПТИ:

Маска за суха кожа:

Попарете наколко листа от зеле във вряла вода, извадете ги и ги напръскайте със зехтин.Покрийте с тях лицето и шията.След 20 мин.гисвалете и измийте лицето с отваря от лайка.

Маска за мазна кожа:
Прекарайте през месомелачка зелеви листа, смесете ги с разбит  белтък.Нанесете за 25-30 мин. на лицето.

Универсална маска от кисело зеле( парижка):
Върху предварително почистено лице наложета листа от кисело зеле.След 15-20 мин. свалете и изплакнете лицето с хладка вода.
Лунички:
Опитайте маската с листа от зеле и кисело мляко( в равни количества).Тя трябва да стои на лицето  10-15 мин.и се прави всеки ден.

Разширени вени:
Леко счукайте листата на свежа зелка, за да омекнат и да пуснат сок.Наложете болните места и ги превържене за няколко часа .

Ако кожата на  ръцете ви е грапава:
Един или два пъти седмично правете ванички със сок от кисело зеле.Намажете кожата с мазен крем и за през нощта сложте памучни ръкавици.



0 коментара :

Публикуване на коментар