ВРАТИТЕ - ГОЛЕМИЯТ ПРОБЛЕМ НА МАЛКОТО ЖИЛИЩЕ

„ Хармоника „ за детската стая

Две деца в една стая. През деня вратата остава отворена и коридора се превръща в място за игра. Да, но ако вратата е традиционната права врата, то тя неминуемо ще се опира в ръба на леглото, ще оставя зад себе си неизползвана площ и ще се превръща в пречка за малчуганите. В такъв случай ще помогне само вратата хармоника.
Запазва се рамката на вратата, като в горния и край се монтира водеща релса, а на една от страничните греди се закрепва неподвижно последната от вертикалните плоскости, от които е изградена вратата хармоника. За предпочитане е те да бъдат от здрав материал, издържащ детските лудории.
Монтажът се извършва по следния начин: най-напред се фиксира горната водеща релса. Плоскостите, от които е съставена вратата, се прикрепват една за друга със стабилни шарнири и се прокарва през водещата горна релса.

„ Пеперуда „ пред банята


Обикновено тоалетната и банята са в малко помещение. Ако някой си мие ръцете, то входът е блокиран. Ако пък вратата се отвори по-рязко – тя се удря в тоалетната чиния. Все пак има начин да се влезе в банята, без да ударим с врата тоалетната, а и ръцете спокойно да се мият на умивалника без страх, че рязко отворената врата ще ви удари в кръста – решението е „пеперуда” – двойно сгъваща се врата на релса. Монтажът и е като на вратата хармоника.

Една идея за кабинета.

Да предположим, че разполагате с малък работен кабинет у дома, свързан с хола на жилището. Само че, за да се отвори вратата, бюрото трябва да бъде изтеглено почти до средата на помещението. Но пък остава толкова малко място за стола. Въпросът може да бъде решен чрез монтиране на плъзгаща се врата. Тя се движи по релса, поставена над рамката на касата, и е с размер 90см. Рамката на вратата и релсата е добре да се боядисат с еднакъв цвят, за да представляват единно цяло.

Плесенясалият хляб – без жал на боклука

През последните години поради кризата, ниската култура на хранене, нуждата и защото ни е жал да изхвърлим някой продукт, все повече зачестяват хранителните отравяния, някои от които приключват с летален изход.
Правите преглед на продуктите в хладилника и виждате, че върху хляба, конфитюра, киселото мляко, бялото сирене, кремата се е натрупал тънък пласт плесен. Ако смятате, че с повърхностно почистване сте отстранили опасността – лъжете се. Често отровата е проникнала навътре, в местата, изглеждащи съвсем чисти. Затова такава мярка подхожда само при кашкавала и холандски сирена. За нашето едропоресто сирене не прибягвайте до нея, а безжалостно хвърлете парчето.

Има случаи на отровени от салмонела и листерия храни, които по външен вид, качества и аромат изобщо не се отличават от другите. Това вече е супер опасно! Затова обърнете внимание на редовната ниска температура на вашия хладилник.
Не дръжте на едно място готови и сурови продукти.
Сготвените ястия, оставени „за после”, дръжте на отделно място.
Купувате ли полуфабрикати или други продукти, винаги гледайте датата на производство. Намерите ли такива продукти с изтекъл срок на годност в дома си, изхвърлете ги.
Ако сте бременна, в никакъв случай не използвайте фабрично изготвени продукти – готови ястия. Това може да бъде твърде опасно, защото салмонелата не подбира жертвите си.

0 коментара :

Публикуване на коментар