КОМПРЕСИ С ОЦЕТ ПАЗЯТ КОЛЕНЕТЕ


Предлагам ви две доказани рецепти от народнта медицина, които облекчават болки в ставите. Особенно добре е действието при подувания в коленете.
-Вечер загрейте в торбичка морска сол и я закрепете с ластик под коляното. Ако коляното ви не понася топло, то е възпалено. В такъв случай направете 5-6 компреса с препечен хляб, напръскан с оцет, докато възпалението отмине, а след това продължете с морска сол.
-Омесете тесто с мая и го оставете на топло да ферментира. Вечер преди лягане растелете тестото върху марля. Отгоре се наръсва с билков мед и нишадър. Болното място се налага и превързва. Предварително колянато се маже с мас или олио. Процедурата се прави 3-4 пъти(може да се прилага успешно при отоци от шипове).

ДОМАШЕН КРЕМ ЧИСТИ БРЪЧКИ


Вместо да купувате скъпи кремове за десетки левове с малко усилие, можете да се погрижете за красотата си сами.
Предлагам ви да опитате стара рецепта за домашен крем за лице, с който и до днес рускините поддръжат свежестта и младостта на кожата си. Приготвянето му не е лесно, но пък опиталите се категорични , че резултатът си заслужава усилията.
Необходимо ви е 50 гр. чиста мас. Ако не можете да намерите я заменете със зехтин. Към мазнината прибавете 18 г. какаово масло, и 18 г. китова мас. Нея ще я откриете в аптеките. От там си набавете и 8 г.пчелен восък, 10 мл. розова вода и 20 г.глицерин.
Всичко това се слага в емайлиран или друг огнеопорен съд и се държи на водна ваня докато сместта се стопи. След това се сваля от огъня и се бърка с дървена лопатка до съгъстявавне.Когато кремът е вече студен се добавя по една ампула от витамините А, Е, Д и 5-6 капки тинктура бензое.
Важно е да поставят витамините капка по капка и през това време да бъркате усилено.
Готовия крем се слага в стъклено бурканче и се сахранява в хладилника. За ежедневна употреба се държи на стайна температура малко количество.
Преда да се постави крем , лицето се напръсква с малко розова вода.