СТАЙНАТА БОЛЕСТ СЕ ЛЕКУВА С ЦВЕТЯ


Има една болест, която малцина са чувствали-нарича се „стайна”. Последиците от нея са главоболие, възпалени очи, болки в гърлото, умора.
Защото едва ли си  даваме сметка колко време прекарваме в стаята, в къщи и на работа. В повечето случаи причинителите се три отрови от околната среда:формалдехид, отделян  от изолационната пяна на мебелите и талашитените плоскости; бензол, чийто източник са изкуствените  влакна, мокетите, пластмасите; трихлоретилен, който се излъчва от лаковете и лепилата.
Най-ефикасната проитоотрова са сатайните растения в ролята на биологочна климатична инсталация. Ето някои растения, които успешно разграждат отровите като ги поглъщат с кореновите бактерии и там ги обезвреждат.
Хризантема
Аристократка от далечния изток. Най-добре разгражда трихлоретилена, формалдехида и бензола.
Гербер
Най-изисканият. Идва от Южна Африка. Като стайно растение обича светлината. Добре се справя с трихлоретилена, филтрира формалдехида и бензола.
Бръшляновата фунийка
Много разпространено стайно растение, защото е много красиво с висящите си гирлянди. Справя се отлично с бензола, но разгражда трихроретилена. Подобрява и влажността на въздуха.
Африкански коноп
Не обича влагата. Идеалната температера за него е 20 градуса по Целзий. Помага за разграждането на бензола и трихлоретилена. По-възрастните растения цъфтят с много уханни цветове.
Кливия
Растение от рода на амаралисите с произход от Южна Африка. Обича топлината. Филтрира формалдехида но в умерени количества.

БИЛКИ ПРОТИВ ГЛАВОБОЛИЕ


Главоболието е най-често оплаване на съвременния човек.Глава боли от какво ли не, но най-вече от нервното ни време.В такива случаи изгълтваме набързо някой хап. Така се лекуват последстивята. Причината обаче се цери по продължително, но и ефектът е по-траен. Ето какво ни предлага природата:
I.ПРОТИВ ГЛАВОБОЛИЕ
1.Чай от коприва:
Една препълнена чаена лъжичка коприва само се попарва с 250 мл.вряла вода и се оставя малко да поизкисне. Най-добре е разбира се копривате да е прясна. Пие се по 2,5л. на ден т.е.8-10 чаши особено при непоносимо главобилие. Ефектът настъва още след третия ден.При липса на прясна коприва може да се използва и изсушена.
По същия начин се приготвя чай от иглика, който лекува главоболие на нервна почва.
2.5 капки мантово масло се капват върху бучка захар, след това се държи в устата до стопяване на захарта.
3.гълтайте магнезий на прах или на таблетки. Идеалната доза на ден е 5 мл. Успокоява, премахва главоболието и пристъпа на мигрена.
II.ПРОТИВ МИГРЕНА
1.Чай от бял равнец:
Горещ, но на глътки. Билката се бере по слънчево обедно време или се купува от билковите аптеки .Запарката се приготвя от препълнена чаена лъжичка бял рарвнец, залята с 250 мл. вряла вода и се оставя малко да покисне.
2.50 гр.маточина, 70гр.дилянка, 30 гр.страшник, 50гр.иглика, 20гр. потайник и 30гр.мащерка. Една шепа от сместта ври 5 минути в 500мл.вода. Пие се три пъти на ден по 1 винена чаша преди яде
 III.ПРОТИВ ВИЕНЕ НА СВЯТ
1.Необходими са 100гр. листа от маточина, 50 гр.цвят ото глог, 1 гр. корени от дилянка. Билките се смесват добре и 2 с.л от тях се заливат с 400мл.вряла вода. Оставят се да покиснат 2 чаша. Пие се по 1 винена чаша 3 пъти на ден преди хранене.
IV.ПРОТИВ НЕВРОЗА
1.Чудесно средство е великденчето, особенно ако неврозата е причинена от умствено претоварване. На една гореща чаша вода се слага 1 препълнена чаена лъжичка от билката и се похлупва за малко.Пие се вечер по 1 чаша.
2.Тинктура от жълт кантарион се прилага с голям успех не само при напрегнато нервно състояние, но и при везсъние. Приема се вътрешно веднъж на ден по 10-15 капки в една супена лъжица вода .Използва се за разтриване. В един литър ракия се слагат 4 шепи цветове от жълт кантарион(ако го берете сами, от значение е времето да е слънчево).Бутилката се оставя 3 седмици на топло и слънчево място.
3.Опитайте да замените сутрешното кафе с чай от мащерка и вместо нервна възбуда ще постигнете приятно чувство на бодрост и лекота.
4.По 50 гр.цвят о глог, стръкове от коминига и риган. Добавете 30гр. корени от дилянка, 20 гр.листа ото мента,2 супени лъжици от билките се попарват с 500 мл. вряла вода. Киснат 2 часа, прецеждат се и от отварата се пие по 1 винена чаша 4 пъти дневно преди хранене.

КАК ДА ПОДРЕДИМ И ПОДДЪРЖАМЕ БУКЕТА

1.Белите и жълтите нарциси и зюмбили отделят във водата слузест секрет, чиито токсини нарушават обмяната на веществата на другите цветя и затова лалетата, анемониите и карамфилите вехнат. Който иска да ги събере в общ букет, трябва да ги държи най-напред 24 часа във вода, за да изпуснат в нея токсичните вещества, и едва след това да ги съберат.
2.Момините сълзи са рекордьори отровители. Те отделят токсичния конвалорин, отровен дори за човека. Букетът от момини сълзи не понася ничия компания във вазата.
3.Макове, коледни звезди, глухарчета изпускат през дръжката си млечен секрет, който предизвива бързото повяхване не само на другите цветя, но и на самите тях. Затова след като се отрежат те се потяпят в гореща вода или се държат за миг над пламък за да се затворят дръжките им.
4.Иглоситните клонки, колкото и красиво да изглеждат в комбинация с други цветя, съжителството им във вазата е невъзможно тъй като смолата залепва дръжките на хризантемите или цикламите, те не могат да пият водати и преждевремнно вехнат.
5.Синчецът произвежда много етилен. От този газ другите цветя, а и той самият вехнат бързо. Образуването на етилен може да се намали ако във водата се сипе лъжичка захар.
6.Герберите имат по дръжките си нежни власинки, които във водата бързо загиват. Това води до активно размножаване на бактерии, които атакуват и другите цветя. След като герберите биват отрязани и при смяната на водата във вазата дръжките им трябва да се подържат под струя гореща вода, за да се прекрати размоножаването на микробите.
7.Резедата има хубав аромат, чиято функция в природата е да привлича насекомите. Но във вазата етеричните и масла сигнализират на другите цветя-прекратете цафтежа!
И още няколко съвета:
v     Комбинарайте само растения, които се чувстват добре в еднакви условия. Някои предпочитата съвсем малко вода-например люлякът, други като розите обичат да са до „шия” във вода. Домашните цвета се чувстват по-добре при ниска температура, докато орхидеята не би издържала, ако температурата на водата и на въздуха спадне под 15 градуса по Целзий.
v     Пререждайте цветята във вазата всеки ден, отстранете прецъфтелите, евевнтуално повехналите (например долните прецъфтели цветове на гладиолите). Продължаващите да цъфят горни краища на гладиолите може да аранжирате в плитка широка ваза.
v     Не поставяйте букета близо до плодове. Зрелите плодове също отделят етилен, който вреди на цветята и те повяхват по-бързо.
v     Когато по цветната дръжка има листа, те не трябва да потъват във вазата, защото бързо започват да гният и отделелните токсични вещества атакуват останалите цветя във вазата. Такива опасни компаньони са листата на розата,лалета и карамфилите.