КОГАТО ЧИСТИТЕ


Парчето кожа, с което миете прозорците, изпирайте винаги със сапун, а след това го изплакнете добре в солена вода. Така кожата запазва мекотата си  и по-дълго ще ви служи.
Ако дневната ви мирише на тютюн, сложете на подходящо място  съд с разтворна в оцет хролна вар .Затворете за няколко часа плътно стаята и после добре проветрете. Миризмата от постелките и тапицерията просто ще изчезне.
Листата на стайните растения ще придобият блясък и свежест, като ги измивате  с разредено с вада прясно мляко.
За да не капе восък от свещите преди запалване ги намажете с влажен сапун.
Когато обличате отново кълъфките на възглавниците пъхнете между тях ароматични сушени треви-лавандула, жасмин. В стаята ше нахлуе нова свежест.
За да измиете по-добре шишетата пуснете в тях начупени черупки от яйца.
Мътни шишета се изчистват като се пълнят с гореща оцетена вода, една шепа сол и и ситно нарязани картофи. Оставят се да престоят няколко часа, после сместта се разклаща силно и шишетата се изплакват с чиста вода.
С каша от счупени черупки от яйца, готварска сол и оцет се чистят мазни тигани и особенно медни съдове.
Ако не можете да замените стария замърсен и на места напукан линолеум за до го подновите постъпете така:
Измийте го, изсушете го и минете отгоре с парцал натопен с прясно мляко или парафин. След три часа изтъркайте енергично с мека кърпа.
Ако искате линонеумът ви да е издръжлив и да ви служи дълго време три месеца след като сте го засляли го намажете с безир и внимателно изтъркайте с мека кърпа.
Пода от боядисани дъски търкайте със смес от топла вода и нишадърен спирт (супен лъжица на литър вода). Когато изсъхне намажете с тънък слой ленено масло. То съхне бързо и  придава блясък на дъските .Боядисан с емайлова боя под ще блесне, ако се измие с вода, малко оцет и нишадър.
За да измиете добре домакинските съдове, фаянса в кухнята и банята си пригответе евтин и лесен домашен гел.
Кипнете 3 литра вода  и сипете в нея 250 гр. ситно настъргани  праченца от стари сапуни, които предвидливо сте запазили.(Ако нямате един калъп за пране ще ви свърши работа). Добавете 2 супени лъжици прах за пране , 2 супени лъжици сода за хляб и варете  докато всичко се стопи и стане на гъста като мед каша.Оставете да истине и ще имате 2 литра домашен гел.

ТАЙНИТЕ НА ВАШЕТО ЛИЦЕ


В източните страни и особенно в Япония е широко разпространена и води началото си от дълбока древност науката на физиногмистиката-четене на лицето. То се извършва по два начина:
С наблюдение и  . в процес на беседа
Вторият начин е за предпочитане. И в двата случая първо се определя

ФОРМАТА НА ЛИЦЕТО
Японските физионогмисти различават продълговата, триъгълна, трапецовидна, квадратна и кръгла форма на лицето.

1.Продълговато лице.
То има форма на правоъгълник. Ширината на челото е колкото ширината на долната челюст.Това е т.нар.аристократичен тип. Физиогномистите твърдят, че повечето държавни ръководители имат такава форма на лицето.
Продълговатостта свидетелства за интелект, чувствителност, уравновесеност. Често човек с такава форма е пресметлив и разсъдлив. Смята се, че такива хора притежават организаторски талант, освен  това при тях е  изразен стремежът към целта.

2.Триъгълно лице.
За него е характерно високото и широко чело, изпъкнали скули неголям но костелив нос, хлътнали очи, малка и леко издадена брадичка в зоната между брадичката,  бузите са хлътнали.
Счита се, че човек с такова лице е много чувствителен. В Япония триъгълната форма на лицето  се приема за признак на голяма надареност. Заедно с това такива хора са хитри и необщителни.Те не се склонни към привързаност  и преданост.Твърди се, че между предателите преобладават хора с триъгълна форма на лицето.

3.Трапецовидно лице.
То има много общо с триъгълното лице. За него е характерно ; широкото чело и леко свита (но  не заострена брадичка).Счита се, че човек с такава форма на лицето е чувствителен, ителигентен,  при това не му е чужд борчесския дух. Жените с ярко изразена  трепецовидна форма на лицето се отличават с оптимизъм. Те живеят щастливо , създавайки приятна атмосфера на околните.

4.Квадратно лице.
Обикновенно те принадлежат на суровите, мъжествени но безчестни хора .Като правило те са необщителни, често груби, настойчиви. Най-ярката черта им се явява решителността. В общуването те са праволинейни и откровенни. Хора с квадратнаформа на лицета притежават неутолима жажда за успех .От тях излизат добри изпълнители, макар самите те да се стремят към лидерство. Жени с такава форма на лицето се отличават със стремеж да дамонират.

5.Кръгло лице.
То се асоциира с добродушието, мекотата, миролюбието. Доста често хора с такива лица са чревоугодници. Те обичат комфорта, добрата компания, ;стремят се към слава. Заедно с това не им е чуждо и честолюбието. Ако човек с кръгло лице има и високопоставено междувеждие,  изпъкнали скули и заедно с това блестящи очи се счита че е целеустремен. Физиогномистите твърдят, че от такива хора стават завидно добри лидери и пълководци.
УСТАТА
Формата и размерът на устата дава възможност да се определи силата на вътрешната енергия  при човека.
Жена с големи уста се счита за прекалено мъжествена, което не се харесва много  на мъжете. Общото правило е, че лице с малка уста се затруднява в борбата за оцеляване, то е надарено със слаб характер.
Човек с голяма уста и падащи надолу ъгли на устните притежава силна воля, върху него е трудно да се въздейства.
Тънката линия на затворените устни ; сигнализира за делекатен характер.
Постоянните конвулсии на устата („конска уста”) са признак на невротичност.
Неголяма по размери уста във формата на дъга принадлежи на чувствителните натури.
Изпъкналите големи устни са свидетелство за успех.
Симетрично отваряне на устата говори за балансирани емоции.
Ако от двете страни на устата от очите се спускат бръчки това е признак за труден живот. Ако такива бръчки тръгват от гъла на устата до крилцата на носа (създава се кръг уста-нос) това е свидетелство за коварство.
Уста, едната стрна на на която е отпусната често принадлежи на инат човек.
Горната устна изпъкнала над долната- нерешителност.
Долната стърчи пред горната-егоизъм.
Бръчките над устните са естествен признак за остаряване.
Често тънките бръчици сигнализират за слабо здраве.
Бръчки, които се врязват дълбоко в устните понякога сигнализират за разцвет в младостта и лишения в зрелостта на човека.

УШИТЕ
Източната физиономистика разделя ухото на четири части:
Външен, среден и вътрешен кръг и долна месеста част.
Обикновенно по ушите се определят особеносттие на жизнения път през детството.
При четенето на лицето се опира на правилото, че добре оформеното ухо свидетелства за щастливо детство.
Безформени и бледи уши говорят за неблагоприятни фоктори.
Прекалено големи уши почти винаги означава недостатък на личността.
Прекалено малките –също признак за неблагополучие.
Разположени на ушите на главата:
1.По-високо от линията на веждите-висока интелигентност.
2.На нивото на очите- интелект над средния.
3.Под нивото на очите- среден и дори нисък интелект.
Ухо без добре оформена мека част показва в небалансирана личност.
Издължена месеста част-безгрижност.
Слабо изразена месеста част- педантичност, деликатност.
На Изток хората с много големи месести части на ушите се считат за мъдреци. Ако тази част леко се издава напред-душевност.
Вътрешншят кръг на ухото е показател за емоционални преживявания:
Ако е вдлъбнат-сдържаност
Ако е изпъкнал-несдържаност.
Предпочитанията се дават на розовия цвят на ушите.
Жълтеещите се и синеещите се са признак на недоимък.
Тъмния цвят около предната и горната част на ухото сигнализират за скрито заболяване.
Бенките вътре в ухото-неблагополучие.

КАЖИ МИ КАКВО ТИ СЕ ЯДЕ


Не сте от хората, които обичат торти, сладкиши, бонбони или шоколад, но изведнъж ви се прияжда блокче шоколад.Що за каприз на организма и трябва ли да го задоволим!
Нашият организъм много добре знае какво му трябва, за да се чувства конфортно.Неочакваният ни апетит към различни храни е продиктуван от неговите потребности в дадения момент. Ето какво означава неочакваният апетит към дедените храни:

Масло:
Недостиг или липса на организма на витамин А и на някои мастни киселини.

Шоколад:
Мозъкът има нужда от аминокиселината триптрофан, необходима за синтеза на серетотин, който ни дава усещане за щастие.

Кашкавал:
Недостиг на калции и фосфор.

Яйца:
Потребност от протеини.

Шницел:
Недостиг на желязо в кръвта.

Сладолед:
Понижава нивото на кръвната захар.
Ябълка:
В кръвта се съдържа много холестерол в резултат на увеличената консумация на тлъсти храни.

Краставици:
Недостиг на минерални соли, важни за протичането на енергиините процеси в организма.

Мляко:
Стресирана нервна система. Има нужда от успокояващата киселина триптофан.

Солено:
Недостиг на йод или понижено кръвно налягане.

ЦЕРОВЕ ОТ ПЛОД И ЗЕЛЕНЧУК

Зеленчуците не се само ценна храна.Самостоятелно или в комбиация от тях се приготвят лекарства за различни болести. Ето някои малко известни рецепти:

1.Кьополу срущу атеросклероза.
То спомага за изнасяне на холестерола от организма, чувствително намалява количеството му в кръвта и стените на  кръвоносните съдове.Препоръчва се на възрастни хора болни от сърдечно –съдови заболявания и получаващи отоци. Премахва се поначина по който обичате.

2.Отвара от спанак за „разхлабване „ на стомаха.
При запек и натрупване не газове в червата варете 10 средно големи листа от спанак в 1 чаена чаша вода  в продължение на 10-15 мин. Прецеждат и изстудена отвара пийте 3-4 пъти на ден преди ядено по четвърт чаша.

3.Динени кори против колит при децата.
Пригответе отвара от пресни или изсушени динени кори в съотношение 1:10( Част нарязани кори се варят 10-15 мин. в 10 части вода).Прецедете я след като изстине. Давайте след храна на детето по 1 чаена чаша. Тази динена отвара е изключително ефикасно диоретично средство. Дозата и същата.

4.Тиквено семе за очистване от глисти.
Оставете сурово тиквено семе да изсъхне на въздух и го обелете от твърдите люспи, като внимавате да запазите тънката зелена обвивка. Счукайте семките в хаванче(100 гр.мед  на 300гр. небелено семе). Сместта се приема на гладно на малки порции  в продължение на 1 час. След около 3 часа се взема очистително.Дозата на деца до 3-4 години е 75 гр.смес(1 кафена чашка), а за 10-12 годишни е 150 гр(1 средна чаена чаша).

5.Елексир за  топене на мазнини.
Смесете 75 мл. сок от тиква със същото количество малинов сок, 50 мл. от френско грозде и 15 гр.мед. Тази комбинация помага за по-бързо изгаряне на мазнините. Приема се на гладно между храненията, а дозата е неограничена.

6.Сокове  против висока температура.
Те се пият в неограничени количества. Изпитани от народната медицина са следните „коктейли”:

-10мл.сок от ябълка
50 мл.от тиква
50мл. от домати.

Смесете ги и ти поднесете с настъргана кора от лимон.

-175 мл. сок от тиква
200 мл.кисело мляко.

-100мл. сок от тиква
75 мл. от круши
25 мл. от грейпфрут
25 мг.мед.


РАЗКРАСЯВАНЕ ОТ КУХНЯТА

За кадифяна шия.

Сварете 500гр. картофи, смачкайте ги с вилица и прибавете един жълтък и половин чаша прясно мляко. Нанесете сместта по раменете, врата и деколтето. След това направете компреси с хавлиена кърпа.Измийте тялото след 30 мин.

За освежаване на  суха кожа.

3-4 лъжици сол разбъркайте с кисело мляко, докато се получи гъста кашичка. С така приготвената смес търкайте белещите се участъци по тялото. След 15 минути вземета хладък душ и веднага ще усетите кожата си мека като кадифе.

„Зъбна паста” за закоравели пушачи.

3 супени лъжици сода захляб се смесват с 2 супени лъжици сол. Сместта сепоставя в шишенце. Веднъж или 2 пъти седмично измивайте зъбите с нея. В резултат усмивката ви ще блести от белота. Търкайте веднъж седмично венците си с кора от лимон.

Лосион за почистване с розова вода и лавандула.

40мл.розова вода се смесват с 30мл.спирт(95градуса) и 10 мл.лавадулова вода. Мажете се сутрин и вечер за почиставена  и блясът на кожата.

Вода и лед за освежаване на  кожата.

Измийте лицето с хладка вода. Повторете със студена, след което нежно подсушете. Накрая минете лицето си с бучка лед(ако сте заледили не вода, а сок от някакъв плод ще е още по-добре). Това ще подобри кръвообръщението и  ще освежи кожата.

Млечно-захтинова масска за гладка кожа.

Разбъркайте половин чаша прясно мялко с лъжичка зехтин и прибавете още толкова розова вода. Нанесете сместтта с леки кръгови движения, докато сухата кожа попие . След 30 минути намажете тялото с крем.


Маска след баня.

Забъркайте две супени лъжици с кисело мляко с 1 супена лъжица мед. Нанесете маската след баня и след 30 мин. измийте с хладка вода, а след това със студена вода.

Шампоан за коса.

Два яйчени жълтъка разбити в 20 грама ром. Намазват се корените на косата, завива с найлон и престояват така 10-15 минути. Измива се с хладка вода.

За сухи коси с цъфтящи корени.

Намажте корените с бадемово масло или зетин(но той не мирише така добре) и после разрешете по цялята дължина до краищата. Дръжте 20 мин.главата завита в топла хавлия. После измийте с шампоан.

ИЗПОЛЗВАЙТЕ ПОДПРАВКИТЕ ПРИ КОЖНИ ДЕФЕКТИ


Подправките, които използвате в кухнята съдържат  етерични масла с активно действащи биологични вещества,лесноусвоими от кожата, пък и лесно се прилагат у дома. Ако ги използвате редовно, те могат да отстранят козметичните кожни дефекти и болестни изменения и то съвсем безплатно.


Копър.

Ако кожете е суха, лющеща се или с черни точки по лицето, за да я почистите, овлажните и заздравите, направете си маска от кашичка:
1супена лъжица ситно нарязан свеж копър (цялото растение) и по една чаена лъжичка олио (зехтин) и овесено брашно.Тази кашичка трябва да престои на лицето 20-30 минути и я изплакнете с чешмяна вода.


Магданоз.

Против мазна кожа на лицето направете компреси с марли, натопени в запарена течност- в 1 литър вряща вода накиснете 50 гр.ситно нарязано свежо растение и след охлаждане го прецедете. Наложете компресите след парна баня на добре почистено лице всеки ден.


Чубрица.

Тя намалява плоските планетарни брадавици по кожата (при диагностик от дерматолог). За пиене направете отвара от ½ чаена лъжичка суха наситнена чубрица в 300 мл. вода при варене 5 мин. Тази доза изпийте за един ден като повтаряте процедурата в продължение на 10 дни.


Джоджен.


При лош дъх в устата след почистване жабуркайте със запарка.Тя се приготвя така:
2 чаени лъжички пресен нарязан джоджен кипнете в 1 чаена чаша вряла вода, охладете и прибавете 20 капки оцет.


Хрян.

Ако косата ви започне да окапва за задравяване на корените и за растеж направете натривка на окосмената кожа с прясно изцеден сок от хрянов корен или настържете на каша, която прилепете върху главата, като престои един час.


Лук.

Люспи от кромид лук  при окапване и пърхут на мазна коса. За масаж на корените втривайте спиртен лосион- 100мл. 60% алкохол, 25 гр. люспи от лука и 1 чаена лъжичка счукан карамфил престояват на тъмно 14 дни При косопад наложете на мястото лапа от каша настърган кромид лук.


КАНЕЛАТА Е ЕСТЕСТВЕН ПАРФЮМ

           Тази ароматна подправка, която се използва във всичси кухни е просто едно дърво. Канелата е кората на дървото канела, разновидност на Лавровото дърво отглеждано в Китай. Кората се изсушава и след това се нарязва на ивици. Продава се такава каквато е на пръчки и се стрива на прах. Под тази форма можете да я ползвате за да се прафюмирате.

Сложете едно малко парче канела или 1-2 пакетче канела на прах в леко изветряли със слаба миризма одеколони го оставете да покисне няколко дни.Така ще получите тоалетна вода с екзотичен мирис.
Освен това можете да напълните торбички от тюл, които да сложите в шкафовете на дрехи. Те ще благоухаят, а и ще прогоните молците. А ако искате дъхът ви де е приятен дъвчете дълго парченце канела.

АКО ИСАТЕ ДА УСПЕЕТЕ, РАЗЧЕТЕТЕ ДЕНЯ СИ ДО МИНУТИ

Хората, които са преуспели в кариерата , са си избрали тактика”пестене на време”.Човек може да намери времето за да свърши всичко това , което иска ,твърдят те.Ето някои по-важни правила преопръчани от американски автор.

Определете си приоритети.

Високоорганизираните хора си набелязват главните задачи, които трябва да имат предимство в дейността им през деня.Докато не си изработите чувство за приоритетите може да работите цял ден и пак да сте твърде далеч от целта, която сте си поставили. Един от начините да си подредите главните задачи степенувайки ги по важност е да направите списък. Набелязвайте пръвостепенните 10 задачи, които трябва да свършите през следващия ден и да ги отмятате в хода на работния ден. А най-добрия начин да изпълните всички поставени задачи е да определите предварително точния час и времетраене на всяка задача.


Работете с клишета.

Повечето от хората, които искат да напреднат в кариерата отделят много време да пишат лични писма или бележки на благодарност, съчувствие или поздревления.Но се пести много време ако се разчита на готови клишета.Променят се само някои ключови думи и им се прибавят точните имена, цифри, дати.а за да присъства и личния момент, в края на готовата фраза се изписват няколко думи на ръка.


Телефонните трикове.

Може ли в наши дни да се извърши каквато и да била дейност без телефон? Естествено не.Но преуспяващите просто са си изработили стратегия как да разговарят по телефона.Преди да се свържат със съответния пратньор си нахвърлят бележки какво точно трябва да кажат и го казват ясно,сбито и кратко без да протакават разговора и да бъбрят за моловажни неща от рода на времето, мача.Ако се случи някой да ви търси във ваше отсъствие, постарайте се веднага да му се обадите, защото тогава е най-голяма вероятността да гонамерите на работното му място.



Не отлагайте-направете го сега.

Много хора губят доста от времето си като се „навиват да се подготвят да се захванат с нещо...”Те губят толкова ценни минути да се настройват да започнат някаква работа, че често пъти не им остава време да го свършат.Ако просто се „гмурнете” в задачата и дори и да ви е неприятна ще видите колко бързо ще ви тръгне.Запомнете поговорката :Най-доброто време да се засади едно дърво е било  преди 20 години ,следващия най-подходящ момент е СЕГА.

Деликатно напомняне, че времето изтича.

Когато имате делова среща още в началото
предупредете с колко минути разполагате, за да не се налага после да прекъсвате събеседника, ако той се впусне в подробности. В този случай той ще оргенизира времето си и ще изкаже бързо и сбито всичко, което трябва.Ако все пак се налага да прекъснете, има няколко деликатни начина да покажте, че времето изтича:
Правете по-дълги паузи или започнете да подреждате папките си. Или се опитайте просто да ускорите темпото с думите:
„Съжалявам, но времето напредва има ли още нещо въху което да се спрете”.


„Бих желал но...”

Всички получаваме покани за срещи или събития на които не желаем да присъстваме.Най-простия начин е да кажем вежливо:
„Бих желал да дойда, но не съм в състояние да дойда тази вечер.”
Никога обаче не обяснявайте защо- вашити приятели не очакват това от вас, а противниците ви не биха ви повярвали.

Използвайте техниката.

Ако си водите бележки в службата вместо в лично тефтерче ги влагайте в компютърната памет.Освен това дългите опашки, уличните задрастванията и други, които гълтат повече време, може и да избегнете като свършвате определената работа извън пиковото време.Ако пазарувате, то го направете рано сутрин или по-късно вечерта когаго няма толкова хора.Спестете си нервите от шумните тълпи и периоди около големите празници като купувате от рано подаръците, а най-добре е да ги набавяте по малко през цялата година. Ще спестите време и няма така да се отрази на  финансите ви.И не забравяйте, че когато свършите някаква задача или избегнете някое затруднение, вие не само пестите времето си , а правите живота си по-приятен и по-лек.

„Обичаш ли живота”-запитал веднъж Бенджамин Франклин.”Тогава не пилей времето си ,защото животът се състои тъкмо от този материал”.

РЕКОЛТАТА ЗАВИСИ ОТ ЛУНАТА

Нощното светило не веднъж е доказало, че трябва да се съобразяваме с него.То влияе не само на хората, но и на растенията. А който се събразява с Луната бере повече и по-вкусни пловоде. Ето няколко доказани прости правила:
Растенията, чиито плодове растат над земята-домати, краставици, зеле, фасул,  и други се сеят от новолуние до пълнолуние.
Кореноплодните-моркови, репички, картофи, цвекло при намаляване на Луната, т.е. от пълнолуние до новолуние.
Неписано правило на добрите градинари е:
Никога не се сади, не се пресажда и не се прорежда точно при пълнолуние.
Най-сочните и богати на витамини зеленчуци и плодове ще наберете при пълнолуние.Морковите, цвеклото, и картофите са най-вкусни обаче в навечерието на новолуние.
Все пак най-важното правило, което трябва да запомните е:
Кореноплодните се садят при пълнолуние.

ТЕЧЕНИЕ ИЛИ СЕЦВАНЕ- ШИЯТА Е ИЗКУПИТЕЛНА ЖЕРТВА

Речем ли да мръднем глава сутрин след събуждане,ни пронизвани остра болка Или си седим на работното място и изведнъж към ръката ни се стрелва такава болка, че не можем да помръднем-болките в рамото са нетърпими. Дали сме седели на течение или сме се сецнали? Нерв ли се е „прищипал” или е притиснат  кръвоносен съд? Блокажът може да се дължи на какво ли не,но причините могат да бъдат и психически-проблеми в любовта, в брака, стрес на  работното място.
Най-често блокират мускулите на шията, и на плешката под лопатката. Кръвоноснитие съдове се свиват и мускулната тъкан не се снабдява с достатъчно количаство кислород.
По този начин се забавя обмяната на веществата, отпадъчните продукти не се изхвърлят бързо извън организма и мускулът се схаща. Изпитваме неочаквана болка. За да я ограничим, започваме да „щадим” съответното място, т.е.преставаме да движим болезнените мускули. В резултата на това те още повече се схващат и болката нараства.За да изпълним задачите си, всеки мускул има нужда от движение, той трябва да остане в „бойна” готовност. Най-доброто лечение е раздвижването, но пациентите подсъзнателно се страхуват от него. Мануалната терапия спомага за премахване на блокажа.
Друга причина за болезнените блокажи са нервните и кръвоносни съдове, прищипани между два мускула. Това се случва често, особенно когато седим прекалено дълго неподвижно, например пред бюрото или при продължетелно пътуване с автомобил или при продължителна селскостопанска работа с навеждане. Едностранното продължително натоварване на някои мускулни групи е вредно.Мускулите се схващат и натискът върху нервите усилва болката.Ако в областта на блокажа има и притиснати кръвоносни съдове, мускулите получават както при измръзване, прекалено малко кислород и болката става пронизваща.
Масажите, облъчването с инфрачервена лампа, гореща вана, втриването на различни мехлеми разширава кръвоносните съдове, подобрява кръвоснабдяването и схванатите мускули и прищипнатите нерви постепенно се отпускат. В тежки случаи лекарят може да помогне с инжекция против спазъма. Най-добрите резултати обаче обикновенно постигат специалистите терапевти, които удивително бързо успяват да въстановят подвижността на схванатия мускул.

ОБЛЕКЧЕТЕ МУСКУЛНИТЕ СПАЗМИ

Те са част от напрегнатото ни трудово всекидневие. В повечето случай са без последици и засягат само краката. Проявяват се в болезнени контракции на някои мускуи по време и след продължителни и интензивни усилия, когато са направени без предварителн  физическа подготовка. Тези спазми са познати на спортистите. Дължат се на по-голямото количество млечна киселина, струпана в мускулната тъкан. Когато почувствате спазъм в мускула на крака, прасеца, стъпалото, бедрото, пръстите на ръката и др. трябва да прекъснете работа.


СПАЗЪМ НА КРАКАТА:

При спазъм на прасеца обтегнете крака си, опирайки силно външността на стъпалото върху твърда повърхност. Ако бъде засегнато бедрото ви, накарайте някой да натисне коляното ви за да се обтегне и да постави ръка под петата ви, като масажира засегнатата зона.
Ако ви заболи стъпалото, обтегнете го внимателно, после се изправете и останете няколко минути прав без да поставяте петата на земята. Помага и масажирането на болезнената зона с масло за масаж или камфоров спирт. Направете топла баня на краката.


СПАЗМИ НА РЪЦЕТЕ:

Не са много чести, но са много болезнени. Появяват се на ръката, като пръстите се вцепеняват.Тези спазми засягат лицата, които професионално са  задължени да правят  движение с ръцете: машинописки, шивачки, фризьорки ,доячки, при ръчно засаждане на расад и др. селскостопански работи, извършвани на ръка. В тези сучаи помага внимателно изтегляне на пръстите и след това  масаж. Когато спазмите са чести, необясними или се проявяват при медикаментозно лечение, необходима е консултация с лекар. Някои нервни заболявания също могат да бъдат причина за това.Тогава да се лекува болестта, за да се отстранят симптомите.

Няколко практични съвета:

Преди усилени домакински движения или по-тежка работа се препоръчва да се ядат храни, които съдържат сол и захар и да се пие много вода, но избягвайте активиращите напитки като чай или кафе. Един предварителен масаж би осигурил подходяща подготовка и би намалил до минимум риска от спазмите.

ПОВЕЧЕ ГРИЖА ЗА РЪЦЕТЕ -ТЕ ИЗДАВАТ ВЪЗРАСТТА

Всяка добра стопанка знае много добре, че всяка домакинска работа е сериозно изпитание за ръцете и. Перилните прапарати, прахът, не доброто изсушаване , водата-много гореща, много студена са истински бич за ръцете.Те загрубяват, напукват се, и лесно придават поне 10 годинии в повече на собственичката.

ПРЕДПАЗВАНЕ:

Винаги, когато вършите домакинска работа, изискваща употреба на вода или препарат поставяйте домакински ръкавици и внимавайте те да не са много тесни да не перачат на кръвообращението. При подреждане и бърсане на прах слагайте чифт стари ръкавици.
За да не изрязвате постоянно кожички, дръжте винаги на умивалника половин лимон и забивайте в него пръстите си , преди да ги изплакнете  и при изтриване на ръцете с края на кърпата притискайте кожичките назад. Резултатите са много добри.


ПОДДЪРЖАНЕ:

За омекотяване на сухи ръце вечер правете масаж с мазен крем и поставяйте тънки памучни ръкавици преди да си легнете. Те предпазват бельото, поддържат топлина на ръцете и помагат крема да проникне по-дълбоко.
Един път седмично потапяйте ръцете за четвърт час в чист зехтин, затоплен толкова колкото може да изтърпите. Кожата ви ще стане мека и елестична.


За излекуване на почервенели (подути) ръце избягвайте студената вода.Правете пасивна гимнастика потапяйте ръцете в много топла и много студена вода.Полезни са също така баните в солена вода (100гр.сол на половин литър вода).


При напукани ръце не използвайте грицерин. Той дразни много кожата.За предпочитане са мазни кремове.Честите премръзвания и напуквания на ръцете обикновенно са признак за лош състояние на организма. В такива случаи не се колебайте да искате съвет от лекар.


Срещу кафяви петна, които се появяват към петдесетата годишнина и придават твърде старчески вид помага лимонов сок в смес с малко кислородна вода.


Срещу прекалено  влажна кожа на ръцете, която пречи за извършване на някои деликатни работи, по няколко пъти на ден поставяйте кръгчета лимон върху горната част на ръцете, после на дланите. Влажните ръце трябва да се мият по-често да се изсушават по няколко пъти на ден, да се посипват с талк, да се правят фрикции с камфоров спирт. Много ефикасно при тези случаи е използването на танинов сапун.


За почистване на ръцете, потъмнели от белене на зеленчуци( при бране на ръка) използвайте парченце памук, напоено с кислородна вода. Лошата миризма изчезва  при фрикции с оцет.


СЕМЕЙНИТЕ ТАЙНИ-ДОБРИ ИЛИ ЛОШИ

Всеки човек си има тайни. По едни или други причини таим дълбоко в себе си някои мисли, преживявания, факти. Опита ли се някой да стигне до тях, готови сме да излъжем, само да не бъдат разкрити. Има тайни, които са полезни за психическата хигиена. Но някои са като бомба със закъснител-съсипват психически и физически  своя носител, застрашават цялостта на семейството.
А дали тайните могат да се делят на добри или лоши?
Анатомията на тайните е сложна. Преплетени в едно са страхът, срамът и гневът. Страхуваме се за себе си или за човека до нас. Мълчим,защото се боим, че той няма да ни разбере. Може да се ядаса, да избухне, да ни засипе с упреци и обвинения. Предпочитаме да си спестим отрицателните емоции       запазвайки тайната за себе си.Но може и да се страхуваме за него-няма да намери сили да понесе споделеното, ще се почувства унизен, ще се  измъчва и ще страда. Срамът ни нашепва да внимаваме какво доверяваме за себе си,защото не знаем с какви очи ще ни погледнат, как ще ни възприемат, какво ще си помислят за нас.Гневът  пък е израз  на недоволство  от собствената си съдба, от неспособност да приемем болезнената истина за себе си.
Ако недоверието към околните е майка на тайните,  то техен бъща е перфекционализмът- мисълта , че трябва да  бъдем съвършенни, че не можем да имаме слабости и недъзи, че не бива да грешим. Тези изисквания отнасяме както към семите себе си, така и към семейството като цяло и към отделните негови членове. Щом хвърли неща сянка върху този идеализиран протрет, трябва да го пазим в тайна.

ВСЕКИ ИМА ПРАВО НА ТАЙНИ:
Партньр спестявя някои тайни на партньорката си в живота, родители- от децата, братя и сестри един от друг. Но тайната е бреме, което постоянно тежи на плещите.Човек с много тайни трябва постоянно да бъде нащрек, да поддържа определена дистанция от околните, да бъде неискрен, за може да лъже. Проблемите, които не се обсъждат открито, рано или късно изплуват на повърхността и пораждат отрицателни емоции. Всеки, който пази тайни си намира извинания, които на пръв поглед са благородни.

ЛОШИТЕ ТАЙНИ
Списъкът от семейни тайни и прамълчавани факти е доста дълъг. Почти във всако семе йство ще се намери  нещо, което  трябва да се крие строго от останалите хора. За някои неприятни случки знаят само част от членовете на семейството.Така се оформят семейните „завери”.
Често семейните тайни са свързани с бащата. Той не би искал порасналата му дъщеря да знае , че в миналото му има тъмни петна. Че не бил само почетен работник- селскостопански, строителен и др., а продължетелното му пребиваване в чужбина е било в действителност затвор.Дъщерята може би подозира, но няма смелост да попита открито баща си .Тема табу е алкохолизмът на главата семайството, даже и да е станало обществена тайна (и съседи и приятели виждат всичко).
Не са малко случаите на тайни  на майката.Тя преценява, че децата не бива да знаят за някогашен аборт.Ако разберат възможно е да попитат:” Щом не сте искали онова дете , мен наистина ли ме искахте?”Даже и да мълчат, все пак чувставата им към родителите ще бъдат промрачени. В много случаи се пази в тайна, че детето е осиновено, макар че остава рискът то да разбере по най-неподходящ начин и в неподходящ момент. Източник на тайни в семейството може да бъде и изневярята на някои от партньорите. Възможно най-дълго се пази в тайна разводът, който предстои. В тайна от колеги  се държи продажба или придобивка н голям имот-за да не би да завидят.


ЗДРАВОСЛОВНИ СЕМЕЙНИ ТАЙНИ
Има обаче и полезни тайни. Няма защо да се товарят децата със служебно-професионалните проблеми  на родителите. Нормално е съпрузите да държат на растояние невръстните си деца от интимните си взаимоотношения. Семейните финанси могат да се обсъждат  пред децата, но в определени граници.
От друга страна  децата също имат право на свои тайни-както помежду си , така и пред родителите си. Независимо от възрастта детето има нужда от „пространство” за личен живот, за малките си детски тайни. Това е полезно за нормалното му психическо развитие. Семейните тайни са начин семейството да запази своята идентичност.Те са щит срещу нездравото любопитство на съседи и познати. Към добрите тайни спадат и свързаните със семейството празници и приготовления. Подаръкът за рождения ден или Коледа носят повече радост, ако е изненада.

ЗАЩО СЕ НОСЯТ УКРАШЕНИЯ

Модата де се носят украшения където ли не, не е от вчера.


ОБИЦИТЕ са едни от най-първите украшения на човека. Но местата на които се носят те не са избрани случайно. На меката част на ухото намира антистресов център, а съвсем близо до него центърът свързан с остротата зрението. Пробиването му в тази част и носенето на благородни метали е вид лечение. Златните обици се носят от хора, които нямат проблеми с нервите-златото тонизира, а сребърните- от изнервените, защото този метал успокоява. Обиците от слонова кост се носят за смелост и сила.


ХАЛКИТЕ НА НОСА у някои негърски племена и сега са израз на благородство и се носят само от царските особи Но мястото, на което се поставя тя е една от основните точки акупунктурата свързана с мозъчното кръвообращение. Не е нужно да имате халка  на носа . Ако сте тъжни или нервни, разтрийте върха на носа си 2-3 минути и пред очите ви ще светне.


СКЪПОЦЕНЕН КАМЪК НА ЛЯВАТА НОЗДРА носят  индийките, като предпочитан е рубинът камък на страстната любов. Всъщност акупунктурата на това място осигурява плосък корем и гъвкаво тяло.


КОЛАНИ ОТ ТЪНКИ МЕДНИ ПЛОЧКИ са носили древните хетери да не се отпуска коремът им и да имат тънка талия. Ефектът от тези колани е поразителен: за едноденонощие могат да се свалят няколко сантиметра от обиколкатата на талията, при положение, че излишните килограми са само 3-4. Нищо няма да ви струва да опитате, ако неможете да влезете в миналотодишншя си тоалет. Достатъчно е да стегнете медна тел около талията си за 24 часа.


ВЕРИЖКА ОКОЛО ГЛЕЗЕНА- този модел идва от  древния Картаген. Въпреки, че ако си сложите верижка около глезена, могат да ви причислят  към „коконите”, не лошо да я носите. Среброто е благороден метал и има успокояващо действие, а освен това и разширените вени ще ви създадат по-малко неприятности.
Дори и да не е много напреднало заболяването или имате само разширени капиляри, за 2-3 месеца те могат да изчезнат окончателно.